Comisia Europeană va susţine cu 2,9 milioane de euro revenirea pe piaţa muncii a angajaţilor concediaţi de Nokia la Cluj

Comisia Europeană (CE) a propus vineri acordarea unui ajutor de 2,9 milioane de euro României, pentru a susţine revenirea pe piaţa muncii a 1.416 angajaţi concediaţi de Nokia şi unul dintre furnizorii companiei, după închiderea fabricii din judeţul Cluj a grupului finlandez.

297 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană va susţine cu 2,9 milioane de euro revenirea pe piaţa muncii a angajaţilor concediaţi de Nokia la Cluj

Comisia Europeană va susţine cu 2,9 milioane de euro revenirea pe piaţa muncii a angajaţilor concediaţi de Nokia la Cluj (Imagine: Haaz Sandor/ Mediafax Foto)

Propunerea va fi trimisă Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri pentru aprobare, se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Suma de 2,9 milioane de euro va fi asigurată din Fondul European de Adaptare la Globalizare.

"Tiparele producţiei de telefoane mobile la nivel global se schimbă, odată cu mutarea producţiei de către companiile europene mai aprope de pieţele emergente cu creştere rapidă, aflate acum în Asia. Această propunere pentru circa 3 milioane de euro din Fondul de Globalizare vizează să ajute foştii angajaţi Nokia să-şi adapteze calificările, să găsească noi locuri de muncă şi să-şi construiască un viitor mai bun", a declarat comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor.

România a tranmis o cerere pentru susţinerea cu fonduri europene a revenirii pe piaţa muncii a 1.904 persoane concediate de Nokia România SRL şi unul dintre furnizori. Dintre toţi muncitorii concediaţi, CE se aşteaptă ca 1.416 să participe la programele pe care le finanţează.

Costul total estimat este de 4,5 milioane de euro, din care 2,9 milioane de euro reprezintă contribuţia fondului european.

Fondurile vor fi folosite pentru a oferi servicii ale centrului de tranziţie "'From JOB to Smart JOB", precum informaţii, consiliere şi îndrumare vocaţională, pregătire vocaţională şi pentru obţinerea unei certificări, promovarea antreprenoriatului şi asistenţă financiară pentru lansarea de afaceri, suport postangajare, dar şi diverse tipuri de indemnizaţii, precum cele pentru căutarea unui loc de muncă, transport şi internship.

Comisia a adoptat vineri şi o propunere pentru susţinerea angajaţilor concediaţi de Nokia în Finlanda. Atât în cazul României cât şi în cel al Finlandei, concedierile au fost determinate de transferul producţiei din Europa către Asia, notează CE.

Principalul motiv al concedierilor este transferul asamblării de telefoane mobile către ţări din Asia, între care China, Coreea de Sud, Vietnam şi India. Producţia de componente şi activitatea subcontractată au fost transferate anterior tot în afara Europei.

"Situaţia din Cluj s-a deteriorat în privinţa locurilor de muncă şi producţiei. Circa 40% din locurile de muncă disponibile în regiune în sfera IT şi comunicaţii au dispărut în urma închiderii fabricii Nokia", se arată în comunicatul CE.

Nokia a închis fabrica de telefoane mobile deţinută în România şi a concediat 2.200 de angajaţi. Grupul finlandez începuse producţia la Jucu, Cluj, în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro. Închiderea fabricii a făcut parte a unui program de restructurare a operaţiunilor la nivel de grup.

După plecarea Nokia, parcul industrial Tetarom III a atras alte două companii mari, Bosch, Germania, pentru o fabrică de componente auto, şi De’Longhi, Italia, pentru producţie de aparatură electrocasnică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici