Comisia Europeană vrea ca regulile privind garantarea depozitelor bancare să fie îmbunătăţite

Comisia Europeană vrea îmbunătăţirea reglementărilor referitoare la garantarea depozitelor bancare, în special în privinţa finanţării acestora de către bănci, pentru a evita repetarea unor litigii apărute în urma crizei financiare.

40 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea ca regulile privind garantarea depozitelor bancare să fie îmbunătăţite

Comisia Europeană vrea ca regulile privind garantarea depozitelor bancare să fie îmbunătăţite (Imagine: Mediafax Foto)

Autorităţile de la Bruxelles pregătesc propuneri care vor fi prezentate, "probabil, până în vară", de reformare a actualelor reglementări privind garantarea depozitelor bancare în Europa, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt Chantal Hughes, care a confirmat parţial informaţiile apărute în presa germană.

Unul dintre obiective este îmbunătăţirea finanţării mecanismelor de garantare a depozitelor, respectiv modalitatea prin care băncile îşi plătesc contribuţiile în acest scop, a precizat Hughes.

Ea nu a confirmat datele publicate de Financial Times Deutschland (FTD), care a citat un document intern european, conform cărora băncile ar urma să aloce sume de 3-5 ori mai mari, iar pe termen lung vor consacra 2% din depozite fondurilor de securitate.

Potrivit documentului citat de publicaţia din Germania, sumele alocate ar putea reprezenta 10% din profiturile băncilor şi ar ajunge în zece ani la 128 miliarde de euro.

Fondurile de garantare a depozitelor din Europa sunt, în prezent, de numai 23 de miliarde de euro, potrivit FTD.

Documentul a fost pregătit de câteva săptămâni, înainte de instalarea noii Comisii Europene, dar noul comisar pentru Servicii financiare, Michel Barnier, nu a avut timp să analizeze în detaliu propunerile, a mai spus Hughes.

Mai multe litigii au apărut după declanşarea crizei, când clienţii străini ai urnor bănci falimentare au vrut să îşi recupereze depozitele, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncilor Kaupthing şi Icesave din Islanda.

Nivelul maxim al depozitelor care poate fi garantat în UE a fost deja majorat de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, urmând ca la sfârşitul acestui an să depăşească 100.000 de euro.

Este totuşi nevoie de o reformă mai amplă.

Comisia intenţionează să simplifice şi să armonizeze baza depozitelor acoperite, să reducă perioada de intervenţie în cazul defaultului şi să evalueze fezabilitatea unui sistem pan-european de garantare a depozitelor, a mai spus Hughes.

Ideea unui fond european finanţat prin contribuţiile băncilor a fost inclusă de un raportor al Parlamentului European în viitorul sistem de supraveghere financiară al UE, conservatorul spaniol Manuel Garcia-Magallo y Marfil.

Într-un proiect de raport prezentat săptămâna trecută, acesta solicită crearea unui astfel de fond de garantare, care să poată fi folosit şi la sprijinirea unor bănci aflate în dificultate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici