Companiile care au derulat tranzacţii cu grupul Lehman au de recuperat 13,9 mld. dolari

Fondurile închise de investiţii şi instituţiile financiare care au împrumutat grupului Lehman Brothers acţiuni ar putea fi forţate să efectueze reevaluări în scădere ale capitalului, din cauza blocării unor tranzacţii în valoare de 13,9 miliarde dolari, potrivit cotidianului TimesOnline.

22 afișări
Imaginea articolului Companiile care au derulat tranzacţii cu grupul Lehman au de recuperat 13,9 mld. dolari

Companiile care au derulat tranzacţii cu grupul Lehman au de recuperat 13,9 mld. dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 90.000 de tranzacţii ale Lehman au fost blocate în urma falimentului, până la clarificarea situaţiei fiecărei companii implicate, proces care ar putea dura "multe luni sau ani", a declarat Tony Lomas, specialist la Price Waterhouse Coopers (PwC), companie care administrează activele grupului.

"Trebuie să fim cinstiţi cu toţi creditorii", a spus Lomas.

Ca urmare a problemelor din sectorul financiar şi a procesului greoi al identificării activelor şi datoriilor Lehman, o serie de fonduri de investiţii înregistrează pierderi importante.

Aproximativ 30 de fonduri de investiţii închise au cerut administratorului Lehman deblocarea urgentă a acţiunilor sau banilor pe care grupul american îi datorează.

În momentul falimentului, divizia europeană a Lehman avea datorii de circa 20 miliarde dolari din operaţiunile cu acţiuni.

Grupul avea de returnat acţiuni în valoare de 87 miliarde dolari în timp ce titlurile pe care grupul le deţinea la alţi investitori totalizau 60 miliarde dolari.

PwC continuă să caute cumpărători pentru restul activelor după ce negocierile pentru vânzarea afacerilor cu venit fix ale grupului către casa de brokeraj japonează Nomura au eşuat.

În plus, administratorul Lehman încearcă să vândă divizia Lehman Brothers Asset Management, care administrează active de 3,5 miliarde dolari, şi Capstone, companie care se ocupă de vehiculele financiare speciale înfiinţate de grupul american.

Banca americană de investiţii Lehman Brothers a solicitat, la 15 septembrie, protecţie din partea autorităţilor americane sub legea falimentului.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, instituţia deţinând, la 31 mai 2008, active de 639 de miliarde de dolari şi datorii de 613 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici