Companiile chineze se orientează către România şi Bulgaria pentru acces pe piaţa UE - Mediafax

Companiile chineze se orientează către România şi Bulgaria pentru acces pe piaţa UE

România şi Bulgaria devin tot mai mult capete de pod pentru companiile chineze care caută în Europa locaţii pentru facilităţi de producţie cu acces bun la piaţa Uniunii Europene, potrivit cotidianului Die Presse.

29 afişări

Imaginea articolului Companiile chineze se orientează către România şi Bulgaria pentru acces pe piaţa UE

Companiile chineze se orientează către România şi Bulgaria pentru acces pe piaţa UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vin chinezii", notează publicaţia austriacă.

Marile companii chineze găsesc locaţii pentru fabrici înRomânia şui Bulgaria, unde salariile nu sunt mai maridecât în regiunile dezvoltate de pe coasta de Est a Chinei. Chinareuşeşte, astfel, să intre pe uşa din dos pe piaţa din UniuneaEuropeană.

Compania chineză Great Wall Motors construieşte cu un partenerbulgar o fabrică în oraşul Loveci, din nordul Bulgariei. În urmainvestiţiei de 80 de milioane de dolari, fabrica ar putea ajunge săproducă aproximativ 50.000 de autovehicule din categoria SUV. ÎnRomânia, compania Shantuo investeşte 20 de milioane de dolariîntr-o fabrică pentrru asamblarea de tractoare.

Ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, a afirmat într-uninterviu acordat Die Press că interesul Chinei pentruinvestiţii în Bulgaria a crescut considerabil în ultimeleluni.

"Două treimi din investiţii şi două treimi din exporturileEuropei de Est depind de Europa de Vest. Vrem mai multădiversificare", a spus oficialul.

China este interesată şi de proiecte de infrastructurăenergetică şi de transport. Banca Chineză pentru Dezvoltare apromis finanţări generoase pentru dezvoltarea generării de energieeoliană în România.

Atragerea investiţiilor chineze are şi o parte negativă,avertizează publicaţia austriacă, citând un expert al Institutuluide Studii Chineze Contemporane din Bruxelles. Într-o analizăpublicată în iunie în cotidianul britanic Financial Times,analistul Jonathan Holslag apreciază că, în mecanismul complex deluare a deciziilor de la Bruxelles, România şi Bulgariapermit reducerea impactului iniţiativelor Uniunii Europenereferitoare la respectarea drepturilor omului în China.Iar în privinţa schimbărilor climatice, România şi Bulgaria suntmai aproape de Beijing decât de Bruxelles, consideră Holslag.

Pentru ministrul bulgar, notează Die Presse, China este, însă,salvatorul într-un moment de dificultate. Până la urmă este vorbade investiţii de miliarde de euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ROMÂNIA ,
CHINA ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.