Companiile japoneze de construcţii iau cu asalt zonele devastate

Constructorii japonezi transferă în mare grabă muncitori, echipamente şi generatoare către zonele devastate de cutremur şi tsunami, unde au fost distruse peste 110.000 de clădiri, potrivit Bloomberg.

52 afișări
Imaginea articolului Companiile japoneze de construcţii iau cu asalt zonele devastate

Companiile japoneze de construcţii iau cu asalt zonele devastate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am primit după cutremur foarte multe cereri pentru proiectoare, generatoare şi echipament de construcţii. Ne pare rău că nu avem stocuri suficiente pentru toată lumea", a afirmat un purtător de cuvânt al companiei Nishio Rent All din Osaka.

Guvernul japonez a cerut unor companii ca Daiwa House Industry să furnizeze peste 30.000 de locuinţe temporare în două luni pentru a adăposti cele 350.000 de persoane aflate în prezent în centre de adăpost.

Premierul Naoto Kan a promis "reconstrucţia de la zero" a circa 1.500 de drumuri, 48 de poduri şi 15 căi ferate.

"Amploarea reconstrucţiei va fi colosală", a afirmat un purtător de cuvânt al Fukuda Corp, antreprenor cu sediul în NV Japoniei.

Fukuda a început reparaţii în zonele afectate a doua zi după cutremur, pentru a permite reluarea unor servicii pentru populaţie, iar zvonurile că ar putea obţine contracte de reconstrucţie au determinat explozia acţiunilor pe bursă cu 92% faţă de 10 martie. Creşterea cotaţiei a fost a treia cea mai mare în această perioadă pe bursa niponă, aflată în declin cu 8,1%.

Cel mai bine au evoluat acţiunile producătorului de case prefabricate Nissei Build Kogyo, preţul titlurilor triplându-se faţă de închiderea din ziua anterioară cutremurului. Compania de construcţii Fudo Tetra a înregistrat o creştere de peste două ori.

Reconstrucţia după ultimul mare cutremur din Japonia, din 1995, a durat un an, iar majoritatea reparaţiilor după dezastrul actual ar putea dura tot atât, consideră David Edgington, profesor asociat la Universitatea British Columbia. Costurile vor fi probabil mai mici faţă de 10,1 miliarde de dolari (la cursul din 1995), a adăugat el.

Guvernul japonez vizează adoptarea unui program de reconstrucţie şi sprijin pentru zonele devastate în luna aprilie, iar cel mai mare partid de opoziţie susţine necesitatea unui efort fiannciar de 5.000 de yeni (61 miliarde de dolari).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici