Companiile româneşti din energie ar putea primi 75 de milioane de certificate carbon, în 2013-2019

România ar putea acorda gratuit producătorilor de energie circa 75 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, într-un interval de şapte ani care va începe în 2013, circa jumătate urmând să fie obţinute de OMV şi centralele din Turceni şi Rovinari, potrivit Bloomberg.

213 afișări
Imaginea articolului Companiile româneşti din energie ar putea primi 75 de milioane de certificate carbon, în 2013-2019

Companiile româneşti din energie ar putea primi 75 de milioane de certificate carbon, în 2013-2019 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Economiei va solicita certificatele autorităţilor de reglementare din Uniunea Europeană înainte de termenul limită de 30 septembrie şi a început deja consultări publice privind propunerea de a aloca certificatele evaluate la 894 milioane de euro, la preţurile actuale, potrivit datelor instituţiei puse la dispoziţia Bloomberg.

"Sectorul energetic din România beneficiază de acest program al UE, în condiţiile în care furnizorii de energie vor putea să investească în infrastructură, în loc să plătească certificatele", a explicat instituţia.

Ţările din estul şi centrul Europei, între care România, Cehia şi Polonia, au obţinut în 2008 o exceptare de la o reglementare UE care prevede că producătorii de energie trebuie să îşi cumpere toate certificatele de dioxid de carbon.

Exceptarea permite companiilor de utilităţi să obţină gratuit, din 2013, certificate echivalente cu 70% din emisiile medii anuale din intervalul 2005-2007, legate de producţia naţională de electricitate şi datele referitoare la consum.

Proporţia va scădea anual, astfel încât din 2020 companiile energetice vor fi obligate să cumpere de pe piaţă toate certificatele necesare.

OMV Petrom va obţine 10,3 milioane de certificate gratuite pentru centrala pe gaze de la Brazi, în intervalul 2013-2019, potrivit ministerului.

Centralele de stat pe bază de cărbune de la Turceni şi Rovinari vor primi pentru aceeaşi perioadă 11,8 milioane de certificate, respectiv 11,6 milioane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici