Conducerea SNLO a prejudiciat "semnificativ" bugetul de stat şi a făcut mai multe plăţi "necuvenite"

Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a efectuat în perioada 2009-2011 mai multe plăţi "necuvenite", precum sponsorizarea unor echipe de fotbal cu 8,8 milioane de lei, şi a prejudiciat "semnificativ" atât bugetul de stat, cât şi bugetul companiei miniere.

536 afișări
Imaginea articolului Conducerea SNLO a prejudiciat "semnificativ" bugetul de stat şi a făcut mai multe plăţi "necuvenite"

Conducerea SNLO a prejudiciat "semnificativ" bugetul de stat şi a făcut mai multe plăţi "necuvenite" (Imagine:www.snlo.ro)

"Rezultatele au evidenţiat o serie de nereguli care au dus la prejudicierea semnificativă atât a bugetului companiei, cât şi a bugetului de stat. Constatările au fost extrase din raportul Curţii de Conturi", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul SNLO.

Printre neregulile semnalate de audit se numără sponsorizarea în 2011 a echipelor de fotbal Pandurii Târgu-Jiu şi Minerul Motru cu 8,8 milioane de lei, chiar dacă SNLO nu avea prevăzute în buget aceste chetuieli.

Totodată, compania minieră a înregistrat creşterea cheltuielilor de exploatare cu circa 700.000 de lei, reprezentând lucrări de reabilitare şi modernizare la construcţiile aflate în patrimoniul unor subunităţi.

Contravaloarea lucrărilor a fost înregistrată în contul "alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi", fără a fi evidenţiate construcţiile noi rezultate şi majorată valoarea construcţiilor existente cu contravaloarea lucrărilor executate.

Potrivit Ministerului Economiei, conseciţa acestor acţiuni a constat în majorarea cheltuielilor de exploatare cu 700.000 de lei, diminuarea profitului cu aceeaşi sumă şi diminuarea impozitului pe profit cu 111.616 lei.

"Nu a fost majorată valoarea activelor şi nu a fost calculată amortizarea aferentă", se precizează în comunicat.

SNLO nu a restituit la bugetul de stat avansuri plătite din alocaţii bugetare în 2009, astfel că veniturile cuvenite statului au scăzut cu trei milioane de lei.

Compania a efectuat plăţi necuvenite de140.000 lei şi a angajat cheltuieli fără bază legală de aproximativ 300.000 de lei, printr-un parteneriat cu Universitatea Constantin Brâncuşi, se spune în comunicat.

De asemenea, auditul a constatat că SNLO a făcut anul trecut "cheltuieli neeconomicoase" în valoare de 220.000 de lei, reprezentând prime acordate pentru negocierea contractului colectiv de muncă, precum şi decontarea contravalorii deplasării unor salariaţi de la domiciliu la locul de muncă şi retur.

"Ministerul Economiei îşi continuă activitatea de audit şi de centralizare a rezultatelor deja existente, urmând ca măsurile luate să se materializeze în sesizarea organelor abilitate, acolo unde este cazul, mergând până la desfacerea contractului de munca în cazul persoanelor vinovate", se arată în comunicat.

În comunicat se menţionează că noua conducere a Ministerului Economiei a început un audit privind activitatea proprie şi a companiilor din subordine, investigaţie care vizează perioada 2009-aprilie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici