CONFERINŢA MEDIAFAX - Coface: Dăianu: Trebuie grăbit procesul de aderare la euro, criza din Ucraina a schimbat termenii geopolitici - Mediafax

CONFERINŢA MEDIAFAX - Coface: Dăianu: Trebuie grăbit procesul de aderare la euro, criza din Ucraina a schimbat termenii geopolitici

Zona euro are o relevanţă geopolitică sporită în contextul crizei din Ucraina, iar procesul de aderare ar trebui grăbit, fiind o alegere strategică în termeni geopolitici, în condiţiile în care există riscuri şi costuri suplimentare pentru statele din regiune, apreciază Daniel Dăianu.

150 afişări

Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Coface: Dăianu: Trebuie grăbit procesul de aderare la euro, criza din Ucraina a schimbat termenii geopolitici

CONFERINŢA MEDIAFAX - Coface: Dăianu: Trebuie grăbit procesul de aderare la euro, criza din Ucraina a schimbat termenii geopolitici (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Cred că dacă nu ai o economie puternică, zona euro te sufocă. Se întoarce zona geopolitică în Europa odată cu criza din Ucraina. În opinia mea, zona euro are mai multă relevanţă geopolitică în momentul de faţă şi vedem acum un motiv suplimentar de a grăbi procesul de aderare la zona euro", a declarat miercuri Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi fost ministru al Finanţelor, la "Conferinţa de Risc de Ţară 2014" organizată de Coface şi Mediafax.

 

El consideră că situaţia din Ucraina ar putea genera o "erodare" cu 0,2-0,3 puncte procentuale a creşterii economice anticipate pentru statele din Europa Centrală şi de Est în acest an, pe fondul costului incertitudinii, proximităţii geografice sau relocării resurselor.

"Este costul incertitudinii, problema proximităţii economice, unii vor sta pe gânduri dacă să facă unele investiţii. Vorbim de realocarea resurselor, poate trebuie să alocăm mai mult pentru apărare, nu numai într-o ţară, ci în toată zona. Este problema securităţii aprovizionării, pentru că aprovizionarea în orice ţară are un cost", a explicat Dăianu.

FMI avertizează în raportul World Economic Outlook, publicat marţi, că redresarea economică din Europa Emergentă va încetini uşor în acest an, iar o nouă escaladare a situaţiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative în regiune.

Instituţia include în categoria Europa Emergentă şapte ţări membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Croaţia, precum şi două state din afara UE, şi anume Turcia şi Serbia.

Potrivit economistului, criza din Ucraina testează capacitatea Uniunii Europene de a răspunde la o ameninţare geopolitică.

Totodată, el spune că România şi Bulgaria ar trebui să adere la spaţiul Schengen şi să-şi întărească economiile.

În ceea ce priveşte moneda euro, Dăianu apreciază că este prea puternică la o paritate de 1,37 dolari/euro, în contextul în care zona euro are surplus de cont curent.

"E un avantaj când ai un curs flotant, că te poţi ajusta, unele ţări se plâng că nu au curs flotant. Dar este nivelul euro o problemă? După părerea mea, este o problemă pentru că noi trebuie să judecăm problemele zonei euro şi ale Uniunii Europene nu prin prisma unei economii, cum este cea germană, euro este prea puternic pentru că la nivelul zonei euro un surplus mare de cont curent şi trebuie să ne gândim la nivelul politicilor dacă este înţelept să ai aşa", a mai spus Dăianu.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ZONA EURO ,
ADERARE ,
UCRAINA

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.