CONFERINŢA MEDIAFAX - Constantin: Exportatorii de ovine pierd din cauza bolii limbii albastre. Trebuie să caute noi pieţe

Crescătorii de ovine, care exportau în ţările arabe în această perioadă, au probleme din cauza bolii limbii albastre şi trebuie să caute noi pieţe externe, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa "MEDIAFAX Talks about Agriculture".

289 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Constantin: Exportatorii de ovine pierd din cauza bolii limbii albastre. Trebuie să caute noi pieţe

Daniel Constantin (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit lui Constantin, cele mai mari probleme generate de boala limbii albastre au fost întâmpinate de crescătorii de ovine.

"Dincolo de faptul că există mortalităţi, această boală îi obligă pe crescătorii de animale care exportau cu precădere în ţările arabe să nu exporte o perioadă animale vii, până când acest virus va trece. Asta înseamnă că au nevoie de capitalizare şi au nevoie de noi pieţe", a mai spus ministrul.

El a adăugat că există toate demersurile făcute şi de către Ministerul Agriculturii, şi de către unităţile santiar veterinare, să poată fi deschise noi pieţe pentru exportul de produse din carne.

"Asta e soluţia pe care trebuie s-o transmitem fermierilor, astfel încât să nu piardă într-o perioadă în care se realizau exporturi masive de ovine vii", a mai spus Constantin.

Peste 750 de animale au fost afectate de boala limbii albastre, în 130 de comune din 22 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Prahova, Vrancea, Gorj şi Olt, potrivit ANSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 757, cele mai multe fiind în judeţele Buzău - 205 în 27 de comune, Prahova - 138 în 31 de comune, Vrancea - 96 în 17 comune, Gorj - 67 în zece comune, Olt - 62 în două comune, Vâlcea - 46 în 11 comune şi Bacău - 35 în trei comune.

De asemenea, boala este confirmată în judeţele Dâmboviţa - la 26 de animale dintr-o comună, Constanţa - 26 din trei comune, Teleorman - 11 din trei comune, Mehedinţi - şapte din şapte comune, Argeş - nouă din două comune, Vaslui -nouă din trei comune şi Dolj - şase din două comune.

Ponderea animalelor afectate de boală, din totalul celor 5.937.668 existente în cele 22 de judeţe, este de 0,01 la sută. Dintre animalele bolnave, 132 au murit.

ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale, până 5 octombrie, având în vedere evoluţia bolii în România şi restricţii asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA şi reprezentanţi ai Ministerul Afacerilor Interne vor face controale, la nivel naţional, pentru a verifica dacă sunt respectate aceste măsuri.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Nu există tratament specific în acest caz, iar animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în şapte-zece zile.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, aceasta având caracter sezonier.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar despre apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici