CONFERINŢA MEDIAFAX: Creşterea cu 16% a accizei la bere, factorul cheie pentru scăderea cu 10% a pieţei berii

Un studiu al firmei de cercetare Regioplan arată că presiunea fiscală pe piaţa berii instalată la începutul anului trecut odată cu creşterea cu 16% în lei a nivelului accizei a reprezentat factorul determinant pentru contracţia cu 10% a pieţei berii, potrivit asociaţiei Berarii României.

348 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Creşterea cu 16% a accizei la bere, factorul cheie pentru scăderea cu 10% a pieţei berii

Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii României (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Ca urmare, deşi veniturile la bugetul statului provenite din acciza plătită de sectorul berii au crescut cu 9% la nivelul anului 2013, contracţia de 10% a pieţei a indus o scădere a veniturilor colectate din TVA şi alte taxe atât la nivelul sectorului berii, cât şi la nivelul industriilor conexe. Astfel, în 2013, contribuţiile la bugetul de stat generate de sectorul berii direct şi indirect, prin industriile conexe, au scăzut cu 4%, echivalând cu 30 milioane euro", a declarat joi Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii României la conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Economy.

În total, nivelul contribuţiei cumulate la bugetul de stat generată direct şi indirect de sectorul berii a scăzut de la 728 milioane euro în 2012 la 697 milioane euro în 2013.

Concentrându-se pe efectele induse la nivelul întregii economii a României de această scădere înregistrată pe piaţa berii în 2013, studiul Regioplan mai arată că numărul locurilor de muncă generate direct şi indirect de sectorul berii la nivelul economiei României s-a redus cu 9%, scăzând de la 76.700 în 2012, la 69.700 la sfârşitul anului 2013.

Cea mai mare scădere înregistrată la nivelul locurilor de muncă a vizat sectorul ospitalităţii, unde scăderea a atins 23%, de la 30.700 în 2012 la 23.700 în 2013.

Totodată, valoarea adăugată generată de sectorul berii la nivelul întregii economii naţionale s-a redus cu aproape 10%, de la 570 milioane euro în 2012 la 517 milioane euro în 2013.

Deşi românii au venituri medii mai mici de şase ori faţă de cele ale germanilor, într-un top al ţărilor europene realizat în funcţie de nivelul de accizare raportat la puterea de cumpărare a locuitorilor, România se clasează cu 13 locuri în faţa Germaniei. Printre ţările cu niveluri de acciză mai mici decât în România se numără şi Cehia, Belgia sau Spania, se mai arată în studiul citat.

"Studiul nu face decât să reconfirme ceea ce am comunicat în repetate rânduri. Deşi în viziunea Guvernului creşterea accizei reprezintă o măsură de stimulare a veniturilor la bugetul de stat, ea are un efect de bumerang: creşterea veniturilor la bugetul de stat din acciză este absolut anihilată de scăderea mult mai mare a veniturilor colectate prin intermediul altor taxe şi a TVA-ului. Nu putem decât să sperăm că autorităţile vor înţelege, fie şi în al 12-lea ceas, că factorii care pot asigura un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele plătite de sectorul beri, sunt revenirea la nivelul minim european de acciză şi aplicarea unui tratament fiscal echitabil pe piaţa băuturilor fermentate", a mai spus Bratu.

Cu un nivel zero al evaziunii fiscale pe lanţul de producţie, sectorul berii contribuie în prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, aproape jumătate din preţul unei beri fiind reprezentat de taxe.

"Având în vedere tot acest context, am decis că a venit momentul să îi invităm pe toţi cei care iubesc berea să fie alături de noi în toate demersurile pe care le facem. Astfel, la începutul acestei luni am lansat petiţia online: salveazăberea.ro, unde toţi cei care cred că această băutură merită să fie tratată corect, îşi pot manifesta susţinerea. Este un moment fără precedent, dar vrem să demonstrăm tuturor că berea, pentru a continua să facă parte din viaţa românilor, trebuie susţinută", a completat Constantin Bratu.

Cu investiţii ce au atins până acum 1,3 miliarde euro, sectorul berii asigură direct şi indirect un număr de 69.700 de locuri de muncă la nivelul întregii economii a României.

Din punct de vedere al producţiei de bere, România a înregistrat la nivelul anului 2013 un volum de 16,3 milioane hectolitri, clasându-se pe locul 8 în Europa şi pe locul 25 în lume, producţia internă fiind comparabilă cu state precum Belgia sau Cehia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici