CONFERINŢA MEDIAFAX - Eurocommerce: Autorităţile nu trebuie să intervina prin cote la rafturile magazinelor

Autorităţile române nu trebuie să intervină prin impunerea unei cote de produse la rafturile magazinelor, iar restricţionarea programului ar reprezenta un pas înapoi pentru consumatori, a declarat, marţi, directorul general al Eurocommerce, Christian Verschueren.

58 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Eurocommerce: Autorităţile nu trebuie să intervina prin cote la rafturile magazinelor

Christian Verschueren (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Este bine să se ofere consumatorilor produse româneşti, dar este şi mai bine ca această chestiune să fie lăsată pieţei", a spus Verschueren, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Retail.

Retailerii cumpără produse locale şi în alte ţări, la presiunea consumatorilor, însă acestea sunt decizii care vin din partea mediului privat, a spus şeful Eurocommerce, dând ca exemplu în acest sens Franţa şi Elveţia.

"La finele zilei, consumatorii sunt cei care trebuie să decidă. Impunerea unui procentaj fix prin legislaţie nu este un lucru bun", a spus reprezentantul Eurocommerce, structură care reprezintă companiile europene din domeniul comerţului.

Senatul a adoptat, săptămâna trecută, o propunere legislativă care instituie obligaţia comercianţilor persoane juridice să achiziţioneze produsele din categoriile carne, legume şi fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, din lanţul alimentar scurt, adică din producţie românească.

O legislaţie similară a fost promovată şi în Cehia şi Slovacia.

"Este ceva ce condamnăm şi ne-am plâns Comisiei (Europene, n.r.). Nu credem că este ceva pozitiv", a declarat Verschueren.

De asemenea, el a arătat că se pune problema dacă ţara care impune o astfel de lege are capacitatea de a livra cantitatea de produse şi calitatea necesare.

În privinţa unei eventuale restricţionări a programului magazinelor, şeful Eurocommerce a declarat că legislaţia este variată la nivel european, dar în cazul României o astfel de măsură ar reprezenta un pas înapoi.

"Consumatorul român este obişnuit să cumpere duminica, iar o schimbare ar reprezenta un pas înapoi", consideră directorul general al Eurocommerce.

O poziţie similară au şi retailerii români.

Astfel, retailerii resping restricţionarea programului de funcţionare, întrucât clientul este singurul care trebuie să decidă când intră în magazin şi cât stă, iar statul nu trebuie să intervină nici în privinţa prezenţei produselor româneşti, a declarat şeful AMRCR, Dan Şucu, prezent la MEDIAFAX Talks about Retail.

Conferinţa Mediafax Talks about Retail este organizată marţi la hotel J.W.Marriott, de către agenţia de presă Mediafax, ĭn parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România, şi reuneşte reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor competente, factorii de decizie din industrie şi reprezentanţii mediului de afaceri din domeniul retailului, dar şi din domeniile conexe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici