CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ştefan Botezatu (Kinstellar): Magistraţii care judecă dosare de concurenţă să fie mai bine informaţi privind legile

Magistraţii care analizează decizii luate de Consiliul Concurenţei ar trebui să beneficieze de programe de informare privind legislaţia de specialitate, întrucât uneori cazuri similare primesc soluţii diferite, a declarat Ştefan Botezatu, partener al casa de avocatură Kinstellar.

343 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ştefan Botezatu (Kinstellar): Magistraţii care judecă dosare de concurenţă să fie mai bine informaţi privind legile

Ştefan Botezatu (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax foto)

"Am fost foarte neplăcut surprinşi în ultima vreme de soluţiile pe care le pot oferi instanţele de judecată. Spre exemplu, în cazul înţelegerilor constatate de Consiliul Concurenţei pe piaţa pensiilor private, soluţiile aplicate la Curtea de Apel Bucureşti sunt absolut incredibile. Deşi societăţile de pensii private au participat, să spunem, toate la aceeaşi înţelegere, soluţiile adoptate în instanţă sunt complet diferite", a declarat miercuri Botezatu, la Mediafax Talks About Competition.

El a arătat că în trei cazuri amenda aplicată de Consiliul Concurenţei a fost anulată, în alt caz redusă, iar în alte patru menţinută. În aceste condiţii, Botezatu a arătat că există necesitatea organizării unor seminarii de către Concurenţă în colaborare cu mediul privat pentru judecătorii care analizează corectitudinea unor decizii luate de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei a amendat în 2010, cu 5,2 milioane lei, 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii, pentru că aceştia au convenit să încalce legislaţia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au înscris la două sau mai multe fonduri, iar companiile au atacat în instanţă decizia, individual.

Reprezentantul Kinstellar a afirmat că şi firmele ar trebui să participe şi să beneficieze de servicii de training şi formare în acest domeniu.

"Una este să auzi din presă că a fost aplicată o amendă pentru încălcarea legislaţiei concurenţei şi un lucru diferit este să cunoşti acea legislaţie şi să ştii cum să te comporţi în cazul unei investigaţii inopinate a Consiliului Concurenţei", a spus Botezatu.

El a punctat că, în condiţiile în care amenzile Consiliului Concurenţei sunt stabilite în funcţie de cifra de afaceri, aplicarea sancţiunilor poate afecta semnificativ activitatea companiilor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că instituţia pe care o conduce vizează îmbunătăţirea comunicării şi colaborării cu instanţele, pentru creşterea nivelului de înţelegere a problemelor de specialitate.

"Suntem foarte respectuoşi cu instanţele. Noi încercăm să avem program de pregătire cu ei, cu rezultate, să spunem, moderate", a spus Chiriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici