Conferinţă ZF: Grapini crede că numărul IMM-urilor trebuie să crească de trei ori şi să ajungă la media din UE

România trebuie să ajungă la media Uniunii Europene în ceea ce priveşte ponderea IMM-urilor la mia de locuitori, pentru ca acestea să se dezvolte într-o economie sustenabilă, raportul fiind în prezent de 20 IMM/1.000 de locuitori, de trei ori mai mic decât media UE, a spus ministrul Maria Grapini.

285 afișări
Imaginea articolului Conferinţă ZF: Grapini crede că numărul IMM-urilor trebuie să crească de trei ori şi să ajungă la media din UE

Conferinţă ZF: Grapini crede că numărul IMM-urilor trebuie să crească de trei ori şi să ajungă la media din UE (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Pentru o dezvoltare într-o economie sustenabilă trebuie să ajungem şi noi la media UE privind ponderea IMM-urilor la o mie de locuitori. În România sunt acum 20 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, iar în Uniunea Europeană media este de 61 de IMM-uri la 1.000 de locuitori. Trebuie să ajungem la media UE pentru că orice economie trebuie să aibă drept coloană vertebrală IMM-urile", a declarat miercuri ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

Ea a menţionat că nu crede în statistici, dar că acestea trebuie să luate atare, în lipsa altora. Cu toate acestea, a prezentat mai multe date statistice privind IMM-urile din România.

Astfel, diferenţa dintre numărul înmatriculărilor noi de firme mici şi mijlocii şi cel al radierilor era de minus 9.000 în decembrie 2012, în scădere de la minus 175.800 la finalul anului 2010.

"Este tot un sold negativ şi la sfârşitul anului 2012, dar ştim că măsurile pe care le luăm se văd după 1-2 ani, efectele se văd în timp", a explicat Grapini.

Dacă în 2010 s-au înregistrat 70.000 de suspendări ale activităţii firmelor, în 2012 au fost 24.000 de suspendări, fiind un semn că există un trend de creştere a încrederii firmelor, care încearcă o variantă să rămână în piaţă.

Totodată, în 2010 au fost consemnate 200.000 de radieri voluntare, iar anul trecut au fost 71.000 de astfel de proceduri.

În ceea ce priveşte numărul înmatriculărilor de IMM-uri noi, acesta a crescut de la 100.000 în 2009 la 150.000 în anii 2011-2012.

"Trebuie să creştem gradul de încredere a firmelor şi să rezolvăm problema finanţărilor de la bănci (...) De asemenea, trebuie să existe o diferenţă între costurile de administrare a unei afaceri mici şi costurile unei afaceri mari, cele mici suportă mai greu", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici