CONFERINŢA ZF - Ioana Petrescu: Fiscul din Marea Britanie va acorda consultanţă ANAF pentru preţurile de transfer intragrup

Fiscul din Marea Britanie va acorda ANAF consultanţă în domeniul preţurilor de transfer între firmele din acelaşi grup, statul dorind să se înţeleagă cu multinaţionalele asupra modalităţii de stabilire a acestora pe o perioadă de cinci ani, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

226 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA ZF - Ioana Petrescu: Fiscul din Marea Britanie va acorda consultanţă ANAF pentru preţurile de transfer intragrup

CONFERINŢA ZF - Ioana Petrescu: Fiscul din Marea Britanie va acorda consultanţă ANAF pentru preţurile de transfer intragrup (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Preţurile de transfer sunt cele la care se vând sau se cumpără servicii şi bunuri între firme aparţinând aceluiaşi grup.

"Am cerut sprijinul ambasadorului Marii Britanii şi am primit deja răspuns pozitiv din partea administraţiei fiscale din Marea Britanie, care ne va ajuta cu consultanţă pe zona de preţuri de transfer. Este foarte important ca Fiscul să se înţeleagă cu aceste corporaţii şi să se înţeleagă în ce modalitate se vor face aceste preţuri de transfer. Există o metodă obişnuită în alte ţări, prin care Fiscul se poate înţelege cu corporaţiile în ce fel se fac preţurile de transfer pe cinci ani în avans", a afirmat Petrescu la conferinţa "Cum «albim» economia şi creştem încasările la buget?", organizată de Ziarul Financiar.

Ea a menţionat că înţelegerile pe preţurile de transfer nu s-au mai făcut în România din 2007, dar că în urmă cu câteva zile s-a încheiat prima astfel de înţelegere cu o multinaţională, fără a-i preciza numele.

Ministrul de resort spune că vrea să aducă îmbunătăţiri la secţia de preţuri de transfer din cadrul ANAF, care a existat anterior, însă nu i s-a acordat atenţie.

"Vorbim aici de preţuri de transfer, care nu sunt evaziune fiscală, dar sunt un mod de a evita anumite impozite, care este practicat de multinaţionale. Este esenţial să existe specialişti şi la ANAF ca să lucreze împreună şi să se uite pe aceste dosare de preţuri de transfer alaturi de firmele de consultanţă care sunt angajate de multinaţionale", a continuat Petrescu.

Ea a precizat că la finalul lunii mai va fi organizat un concurs pentru a fi angajate perosane pe mai multe posturi în secţia de preţuri de transfer şi soluţii fiscale individuale din cadrul ANAF.

Totodată, va fi schimbată legislaţia secundară care vizează preţurile de transfer, modificările fiind deja redactate.

"Am avut întâlniri fructuoase cu cei din Big4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst&Young, Deloitte - n.r.), sunt principalele persoane care vor lucra pe aşa ceva din partea corporaţiilor. Este o soluţie câştigătoare atât pentru Fisc, cât şi pentru corporaţii. Pe de o parte, Fiscul se asigură că aceste tranzacţii se fac într-un anumit fel pe o perioadă de cinci ani, iar corporaţia poate sta liniştită în cei cinci ani, ştiind cum se vor calcula preţurile de transfer", a precizat ministrul.

Petrescu a explicat că preţurile de transfer presupun o modalitate legală de a distribui profitul într-un anumit fel, nefiind o cifră exactă, ci "mai mult o artă".

"De aceea trebuie să fie specialişti şi de partea ANAF şi de cea a multinaţionalelor, să discute dosarele preţuri de transfer pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă într-un mod echitabil", a conchis oficialul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici