CONFERINŢĂ ZF - Legislaţia din România permite organizarea tuturor tipurilor de jocuri de noroc online, însă nu există norme de aplicare

Legislaţia din România permite organizarea tuturor tipurilor de jocuri de noroc online, însă nu există nicio companie autorizată local să deruleze astfel de operaţiuni pentru că nu există reglementări de aplicare a legislaţiei, potrivit casei de avocatură Boştină&Associates.

285 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ ZF - Legislaţia din România permite organizarea tuturor tipurilor de jocuri de noroc online, însă nu există norme de aplicare

Legislaţia din România permite organizarea tuturor tipurilor de jocuri de noroc online, însă nu există norme de aplicare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Până în 2009 legislaţia românească existentă nu conţinea reglementări cu privire la jocurile online. În 2010 a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă care a interzis aceste jocuri de noroc online, considerate a fi o infracţiune. În decembrie 2010 au fost legalizate jocurile de noroc online, însă nu aveam un cadru astfel încât prevederile să fie puse în aplicare. În august 2011 s-a făcut un cadru legal, însă lipsesc în continuare reglementările specifice", a declarat Cristian Costea, partener la Boştină&Associates, prezent la seminarul "Piaţa jocurilor - încotro?", organizat de ZF în colaborare cu Boştină&Associates.

Legislaţia româneasă permite aproape toate tipurile de jocuri online, de la jocuri bingo la pariuri în cotă fixă, loto şi pariuri mutuale. În Franţa, de exemplu, sunt permise doar pariuri sportive online, hipice şi poker. Operatorul care vrea să activeze pe această piaţă are nevoie de licenţă petru fiecare joc de noroc online pe care îl organizează. Doar persoanele juridice române pot opera jocuri de noroc online pe piaţa locală, prevedere a atras însă plângeri din partea companiilor străine la Comisia Europeană.

În Malta s-au dat aproape în 2009 circa 500 de licenţe pentru jocuri de noroc online, cele mai multe din Europa. La nivel global piaţa jocurilor de noroc online se va ridica în acest an la nouă miliarde de euro. În 2008, acest segment era estimat la 6,1 miliarde de euro, respectiv 7,5% din toată piaţa de jocuri de noroc, potrivit datelor prezentate de Cristian Costea.

Piaţa jocurilor de noroc a înregistrat o creştere continuă în România de la an la an, fiind estimată în prezent la aproximativ 500 milioane euro.

Organizarea şi funcţionarea jocurilor de noroc online a fost reglementată în acest an, operatorii fiind obligaţi să deţină un sediu înregistrat în România, pentru ca autorităţile să controleze mai eficient eventualele operaţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală şi să încaseze taxele aferente acestei activităţi.

Anterior, legislaţia nici nu permitea, dar nici nu interzicea jocurile online transfrontaliere, însă jocurile online nu puteau fi organizate de către companii din România. Jocurile de noroc pot fi organizate în România prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, telefonie fixă şi telefonie mobilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici