CONFERINŢA ZF: Şeful ARB anunţă credite mai ieftine pentru firme dar şi dobânzi mai mici la depozite, real negative

Dobânzile pentru creditele acordate firmelor vor continua să scadă, însă nu "spectaculos", în condiţiile în care şi bonificaţiile la depozite vor continua trendul descrescător, cu dobânzil real negative, apreciază preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

156 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA ZF: Şeful ARB anunţă credite mai ieftine pentru firme dar şi dobânzi mai mici la depozite, real negative

CONFERINŢA ZF: Şeful ARB anunţă credite mai ieftine pentru firme dar şi dobânzi mai mici la depozite, real negative (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Acum câteva săptămâni a fost o schimbare în piaţă la dobânzile pentru credite şi depozite, s-au mai reaşezat. Până în vară vor fi acţiuni mai agresive ale băncilor de prezentare a produselor de creditare pentru firme, bănuiesc că vor urma anumite reaşezări ale dobânzilor la credite, unele bănci practică încă dobânzi foarte înalte pentru companii", a declarat luni Gheţea, care este şi preşedinte executiv CEC Bank, la conferinţa "Cum pot contribui IMM-urile la relansarea economică a României", organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că pentru companii există deja credite cu dobânzi scăzute, precum cel în cadrul Fondului Româno-Elveţian, de circa 3,5%-4% sau finanţările din cadrul schemei guvernamentale de garantare cu 50%, unde dobânda este mult mai mică decât la împrumuturile clasice ale băncilor.

"IMM-urile se împrumută acum între 3%-4% şi 6-7%, văd o reaşezare în jos. Eu cred că trendul dobânzilor la credite va fi descrescător, însă scăderile nu vor fi spectaculoase", a apreciat Gheţea.

În ceea ce priveşte dobânzile la depozite, care au ajuns real negative, condiţii în care clientul ar putea retrage din bancă mai puţini bani decât a plasat, Gheţea a admis că din acest punct de vedere există un dezavantaj pentru clienţi.

"Vestea rea este că cei care-şi ţin banii pot avea dobânzi real negative, vestea bună pentru cei care vor să dezvolte afaceri e că vor primi credite cu dobânzi mai mici, care încep cu 3 şi ceva la sută şi merg până la 6-7%", a mai spus Gheţea.

Întrebat dacă şi-ar ţine economiile în aceste condiţii, Gheţea a răspuns afirmativ, precizând că ar păstra banii într-o bancă românească, întrucât sistemul bancar este solid şi stabil, situaţie în care există riscul dobânzilor real negative, dând exemplele sistemelor din Elveţia sau Japonia.

"Dar măcar ştim că sunt bani puşi la un loc sigur. În legătură cu dobânzile se pare că nu prea mai e loc unde să ne gândim că se mai reduc, dar având în vedere că dobânzile de referinţă, atât cele privind politica monetară dată de Banca Naţională, cât şi Robor-ul şi Euriborul, dar şi politica monetară a Băncii Central Europene, este posibil să avem în continuare reduceri", a precizat Gheţea.

În ceea ce priveşte revenirea economiei, preşedintele ARB consideră că nu va mai exista un boom economic, precum în 2005-2008.

"Însă eu cred că un boom va fi în agricultură, care merge foarte bine. Dacă agricultura de subzistenţă reprezintă 40% din agricultura noastră, oamenii încep să-şi dea seama că nu mai merge aşa. La noi agricultura este cea care merge din plin, am şi finanţat-o, sunt şi multe IMM-uri în agricultură", a mai spus Gheţea.

Şeful ARB a adăugat că alte domenii cu potenţail de creştere sunt IT-ul şi industria auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici