Consiliul Concurenţei a amendat 10 companii din domeniul gazelor, inclusiv un distribuitor controlat de Gazprom

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 920.069 lei (207.700 euro) distribuitorul de gaze naturale Wirom Gas, controlat de grupul rus Gazprom, şi alţi nouă executanţi de lucrări în domeniul gazelor, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

1977 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a amendat 10 companii din domeniul gazelor, inclusiv un distribuitor controlat de Gazprom

Consiliul Concurenţei a amendat 10 companii din domeniul gazelor, inclusiv un distribuitor controlat de Gazprom (Imagine: AFP)

Cea mai mare amendă a fost aplicată Wirom Gas - 788.017 lei, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă a constatat, în cadrul unei investigaţii, că din iniţiativa Wirom, companiile au participat la o întelegere având ca obiect stabilirea unui preţ unic pentru instalaţiile standard de utilizare.

"Contractele dintre distribuitorul de gaze şi executanţii de lucrări conţineau clauze anticoncurenţiale prin care se stabilea un preţ fix pentru realizarea instalaţiilor de utilizare. În acest fel, beneficiarii lucrărilor, respectiv consumatorii, plăteau, nejustificat, un preţ mult mai mare, faţă de cel practicat înaintea înţelegerii", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Compania Wirom Gas, înfiinţată în 1994, este furnizor şi distribuitor de gaze naturale în partea de sud a României şi asigură alimentarea unor localităţi precum Turnu Măgurele, Alexandria, Olteniţa sau Giurgiu. Wirom Gas este o firmă mixtă între WIEE (51%) şi Distrigaz Sud (49%).

Grupul rus Gazprom a anunţat, la finele anului 2012, că preia de la BASF controlul integral al companiei WIEE, în cadrul unui schimb de acţiuni prin care grupul german a obţinut participaţii la două perimetre de exploatare de gaze naturale în Siberia. WIEE era deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene.

Concurenţa a anunţat marţi că a sancţionat şi Dornacor - 17.650 lei, Elisan - 20.943 lei, Instpro - 31.680 lei, Melprest - 3.534 lei, Rodimar I Eximp - 12.488 lei, Meliorstal - 499 lei, Metalica Prod - 1.029 lei, Miral Instal Company - 39.051 lei şi TMG Conprest -5.498 lei.

Patru firme (MeliorstaL, Metalica Prod, Miral Instal Company şi TMG Conprest) au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

La stabilirea sancţiunilor, Consiliul Concurenţei a ţinut cont de faptul că, la momentul înţelegerii, legislaţia în domeniul gazelor prevedea că distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrărilor conexe. Odată cu modificarea legii, această piaţă s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrări poate fi făcută de orice persoană fizica sau juridică autorizată de ANRE.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici