Consumul de energie electrică ar putea creşte în acest an

Consumul de energie electrică va creşte în acest an cu 1% faţă de 2009, când a scăzut cu 8,3%, estimează Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic naţional.

25 afișări
Imaginea articolului Consumul de energie electrică ar putea creşte în acest an

Consumul de energie electrică ar putea creşte în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru 2010 este estimată o creştere cu 1% a consumului faţă de 2009, de la 55,2 TWh la 55,5 TWh, în condiţiile în care acest an este considerat unul normal din acest punct de vedere", a afirmat Lohan.

În 2009 cererea de energie electrică a fost afectată de criza economică, în condiţiile în care multe companii din industrii mari consumatoare au fost închise sau şi-au redus activitatea.

Cu toate acestea, consumul din decembrie 2009 a fost mai mare, cu 1,2%, decât cel din aceaşi lună a anului 2008.

România a exportat anul trecut mai multă energie decât a importat, iar pentru acest an este prognozată o creştere uşoară a livrărilor pe pieţe externe.

"În 2008 exportul net de electricitate a fost de 505 MW, iar anul trecut a scăzut la 284 MW, din cauza reducerii cererii în regiune. În acelaşi timp, şi preţul energiei la nivel regional a scăzut. În 2010 este bugetată o putere de 300 MW pentru export, în uşoară creştere faţă de 2009", a mai spus Lohan.

Transelectrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Acţiunile companiei, listate la Bursa de Valori Bucureşti, erau tranzacţionate luni la 15,4 lei pe unitate, în creştere cu 1,3% faţă de referinţă. La acest preţ, Transelectrica are o capitalizare de 1,11 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici