Corpul de Control al Guvernului verifică actele privind rezervele din Marea Neagră

Corpul de Control al Guvernului a început, luni, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), verificarea documentelor în baza cărora compania canadiană Sterling Resources poate să extragă ţiţei şi gaze naturale din Marea Neagră.

38 afișări
Imaginea articolului Corpul de Control al Guvernului verifică actele privind rezervele din Marea Neagră

Corpul de Control al Guvernului verifică actele privind rezervele din Marea Neagră

Controlul a fost iniţiat de premierul Emil Boc, ca urmare a dezbaterii privind actul adiţional dintre Sterling Resources şi ANRM la un contract încheiat în 1992, care permite companiei să exploateze rezervele de petrol şi gaze aflate în două perimetre din Marea Neagră.

Dezbaterea politică şi transferată în plan public privind acest acord a fost generată de o hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăricenau, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către firma canadiană. Hotărârea Guvernlui Tăriceanu din 12 noiembrie este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling.

Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie, că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat.

Citeşte şi:

Boc a desecretizat actul adiţional cu Sterling

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Vezi aici principalele date ale procesului

ANRM a publicat pe site actul adiţional al contractului cu Sterling

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici