Costul de asigurare la risc a datoriilor României a scăzut după anunţul FMI

Costurile de asigurare a datoriilor României faţă de riscurile de restructurare sau default au scăzut cu circa 0,5 puncte procentuale miercuri, după ce FMI a anunţat că a convenit cu oficialii de la Bucureşti asupra unui pachet multilateral de finanţare externă de 20 miliarde euro.

16 afișări
Imaginea articolului Costul de asigurare la risc a datoriilor României a scăzut după anunţul FMI

Costul de asigurare la risc a datoriilor României a scăzut după anunţul FMI (Imagine: Mediafax Foto)

Spreadul instrumentelor derivate de tip credit default swap (CDS) pe cinci ani legate de datoriile României au scăzut la o medie de cinci puncte procentuale, de la un nivel mediu de 5,5 puncte procentuale în şedinţa anterioară, potrivit unui trader.

Restrângerea spreadului se traduce, în practică, prin scăderea costurilor de asigurare a datoriilor şi obligaţiunilor României contra riscului de default timp de cinci ani. Astfel, costul scade, în cazul unei datorii de zece milioane de dolari, la circa 500.000 de dolari, de la 550.000 de dolari în şedinţa anterioară.

Totodată, firma de monitorizare a pieţei CMA DataVision a anunţat că contractele CDS pe cinci ani sunt cotate la 5,016 puncte, faţă de 5,564 puncte anterior.

În prima parte a lunii martie, spreadurile se plasau în jurul nivelului de 7 puncte procentuale.

"Pachetul FMI este un factor pozitiv pentru România, deoarece promite stabilitate financiară în următoarele 12 luni prin acoperirea găurii din balanţa de plăţi", a declarat un specialist Commerzbank pentru pieţe emergente.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, miercuri dimineată, că delegaţia prezentă la Bucureşti a convenit, cu autorităţile române, asupra unui program de relansare economică finanţat printr-un pachet multulateral de finanţare externă la care vor participa, alături de Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici