Credit Suisse: Zona euro se îndreaptă spre o schimbare sistemică

Zona euro intră în "ultimele sale zile în forma actuală", potrivit băncii de investiţii Credit Suisse, care anticipează că randamentele obligaţiunilor spaniole şi italiene ar putea atinge pentru scurt timp 9%, iar Franţa şi Germania ar putea încheia un acord major de uniune fiscală.

376 afișări
Imaginea articolului Credit Suisse: Zona euro se îndreaptă spre o schimbare sistemică

Credit Suisse: Zona euro se îndreaptă spre o schimbare sistemică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pe scurt, soarta euro este pe cale să fie decisă", se arată într-o notă a analiştilor băncii elveţiene, care cred că spargerea zonei euro nu este foarte probabilă.

Lipsa unui plan credibil de uniune fiscală şi politică a subminat încrederea investitorilor în obligaţiunile suverane din zona euro, fiind necesare măsuri drastice pentru prevenirea îngheţării fiecărei pieţe de obligaţiuni din regiune.

"Bănuim că se apropie sfârşitul confuziei, în condiţiile în care presiunile din piaţă vor obliga Franţa şi Germania să încheie un acord major de uniune fiscală, mai curând decât pare posibil în prezent", potrivit analiştilor.

Numai în eventualitatea unui astfel de acord, Banca Centrală Europeană va ceda presiunilor de a intensifica achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor din zona euro, pentru a preveni o criză sistemică.

Comisia Europeava propune miercuri reglementări pentru un control mult mai strict al bugetelor ţărilor din zona euro şi o monitorizare economică sporită care, dacă vor funcţiona, ar putea conduce în câţiva ani, potrivit CE, la emisiuni de obligaţiuni comune.

Potrivit Credit Suisse, propunerile CE pot provoca o dezbatere despre uniunea fiscală care va detensiona pe moment pieţele, dar în final certurile politice vor amplifica turbulenţele financiare.

"Presiunile asupra obligaţiunilor italiene şi spaniole s-ar putea înrăutăţi destul de mult, chiar dacă noile guverne vor începe reformele, şi nu putem exclude ca randamentele să urce pentru o scurtă perioadă la 9%", consideră analiştii Credit Suisse.

Este posibil să vedem randamentele obligaţiunilor franceze la peste 5% şi chiar creşterea randamentului obligaţiunilor germane, în timpul discuţiilor despre uniunea fiscală, se arată în analiză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici