Creditorii Greciei analizează o nouă listă de reforme propusă de guvernul de la Atena

Creditorii Greciei analizează în acest weekend o nouă listă de reforme înaintată de guvernul de la Atena pentru a determina dacă măsurile propuse sunt suficiente pentru deblocarea ultimei tranşe din împrumutul de 240 miliarde de euro acordat în 2010, în valoare de 7 miliarde de euro.

311 afișări
Imaginea articolului Creditorii Greciei analizează o nouă listă de reforme propusă de guvernul de la Atena

Creditorii Greciei analizează o nouă listă de reforme propusă de guvernul de la Atena (Imagine: Shutterstock)

Reformele propuse vineri, care vizează, printre altele, măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, accelerarea privatizărilor şi majorarea taxelor pentru băuturile alcoolice şi ţigări, sunt menite să crească veniturile la bugetul de stat cu 3 miliarde de euro, potrivit autorităţilor elene, relatează BBC.

Aceasta este a doua listă de reforme pe care Grecia a prezentat-o principalilor creditori externi (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) în decurs de o lună, după ce prima listă a fost aspru criticată de miniştrii de Finanţe din zona euro, din cauza lipsei unui plan detaliat pentru revitalizarea economiei elene.

Noile măsuri vor fi analizate în acest weekend, o decizie în privinţa deblocării de noi fonduri pentru Grecia fiind aşteptată săptămâna viitoare.

Între timp, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât vineri calificativul acordat Greciei cu trei trepte, de la B la CCC, pe fondul temerilor că statul elen ar putea intra curând în incapacitate de plată.

Grecia nu se poate finanţa pe pieţele externe din cauza costurilor mari, care reflectă lipsa de încredere din partea investitorilor în economia ţării, iar creditorii statului refuză să deblocheze ultima tranşă din împrumutul acordat în 2010 în lipsa unui plan solid de reforme din partea guvernului condus de Alexis Tsipras.

Potrivit economiştilor, statul elen ar putea rămâne în doar câteva săptămâni fără bani pentru plata datoriilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici