Creditul neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,8%

Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a scăzut în luna noiembrie cu 0,2%, respectiv 0,8% în termeni reali, până la nivelul de 200,87 miliarde lei, deşi nominal atât creditul în lei, cât şi cel în valută exprimat în euro au avut un uşor avans, de 0,2%, respectiv 0,1%, potrivit datelor BNR.

15 afișări
Imaginea articolului Creditul neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,8%

Creditul neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,8% (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Creditul în lei a crescut cu 0,2%, dar în scădere cu 0,5% în termeni reali, în timp ce creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 0,4% nominal, dar exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 0,1%. Astfel, scăderea în termeni reali a creditului neguvernamental a fost cauzată atât de aprecierea monedei naţionale cât şi de rata lunară înaltă a inflaţiei, care s-a plasat în noiembrie la aproape 0,7%.

Comparativ cu noiembrie 2008, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 2,9%, dar în termeni reali cifrele indică o scădere cu 1,6%, pe seama majorării cu 10,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 2,4%) şi a reducerii cu 6,5% a componentei în lei (-10,7% ).

Soldul creditului în lei s-a cifrat la 79,91 miliarde lei, din care 38,98 miliarde lei în contul populaţiei şi 40,92 miliarde lei în contul firmelor. Creditele în valută exprimate în lei aveau în noiembrie un sold de 120,95 miliarde lei, din care 61,61 miliarde lei reprezentau credite accesate de persoanele fizice şi 59,34 miliarde lei erau finanţări către companii.

Creditul guvernamental a crescut în luna noiembrie cu 18,8%, până la 47,33 miliarde lei. Comparativ cu noiembrie 2008, creditul guvernamental s-a majorat cu 261,2%, respectiv 245,2% în termeni reali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici