- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.09.2017, 14:03)
- Dan Straut , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
CRESC ratele bancare: Indicatorul ROBOR la 3 luni a revenit la 1%, după 20 de luni sub acest prag
Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a urcat luni, 18 septembrie, până la 1% pe an, nivel maxim nemaiîntâlnit din 5 ianuarie 2016, de la 0,95-0,98% în şedinţele precedente, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).
1411 afișări

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Indicatorul este cotat luni la 1% pe an, de la nivelul de 0,98% înregistrat în şedinţa de vineri. Nivelul de 1% nu a mai fost înregistrat după şedinţa din 5 ianuarie 2017.
În perioada 23-25 octombrie 2016, ROBOR la 3 luni a atins nivelul minim istoric, de 0-68-0,69%, pentru ca ulterior să crească, treptat, până la 0,8-0,9% la începutul toamnei 2017.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Jennifer Lopez și Ben Affleck se despart după trei săptamâni de la nuntă
-
Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei de la Centrala nucleară Zaporojie
-
China intensifică relaţiile cu Rusia şi consideră SUA "principalul instigator" în criza din Ucraina
-
O nouă imagine a unor galaxii care se ciocnesc anticipează soarta galaxiei noastre. O fuziune galactică similară va fi între Calea Lactee şi Andromeda
Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii august, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8% pentru ROBOR la 3 luni.
Dobânda interbancară ROBOR este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei. În contractele de împrumut, costul finanţării este format din comisioane şi din „dobânda comercială plus ROBOR“ (în cazul valutelor, „dobânda comercială plus EURIBOR“), componenta ROBOR fiind astfel un factor care influenţează substanţial preţul creditelor în lei.
Istoricul indicatorului ROBOR arată că în 2005 acesta era de 7,5% şi a avut o coborâre vertiginoasă pânăla 1% în ianuarie 2016, respectiv sub 0,7% în octombrie 2016, apoi a revenit, în prezent, la 1%. De cealaltă parte, prognozele analiştilor financiar-bancari arată o posibilă majorare până peste 3% pe parcursul perioadei 2018-2019.






Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe