Crescătorii de vaci şi porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 11 milioane euro

Crescătorii de vaci şi de porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare totală de peste 11 milioane de euro în scopul compensării unei părţi a pierderilor înregistrate din cauza embargoului impus de Rusia, încetinirii economice a Chinei şi a eliminării cotelor de lapte în UE.

1829 afișări
Imaginea articolului Crescătorii de vaci şi porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 11 milioane euro

Crescătorii de vaci şi porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 11 milioane euro (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre care stabileşte că ajutorul financiar pentru sectorul laptelui şi produselor lactate este echivalentul în lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de creştere a porcinelor echivalentul în lei al sumei de 2.372.804 euro, informează Biroul de presă al Executivului.

De asemenea, actul normativ include criteriile şi condiţiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui şi produselor lactate, documentele specifice care însoţesc cererea, aceasta urmând a fi depusă până la 8 aprilie. Plăţile se vor face până la 30 iunie, potrivit Guvernului.

Solicitanţii acestui ajutor trebuie să respecte criteriile şi condiţiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte şi produse lactate, respectiv să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv deţin cotă de livrări la data de 31 martie.

Pentru sectorul carne de porc se alocă sume pentru îngrăşare, dar şi pentru reproducţie, crescătorilor care deţin exploataţii autorizate de ANSVSA .

Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. prin împărţirea sumei la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum şi la efectivul mediu de scroafe şi/sau la efectivul de scrofiţe de reproducţie, livrate şi/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

Criteriile şi condiţiile de alocare a sumelor pentru sectoarele lapte şi produse lactate şi carne de porc au fost stabilite în baza unor consultări prealabile cu reprezentanţii asociaţiilor de producători din cele două sectoare.

"Crescătorii de animale, în special crescătorii de vaci de lapte şi crescătorii de porci, înregistrează pierderi de venit din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă, în sensul ofertei excedentare, cauzate de embargoul impus de Rusia constând în interdicţia importului de produse agroalimentare europene şi prelungirea acestuia de către guvernul rus până la 6 august 2016, eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană, care a permis creşterea producţiei, deci a ofertei, încetinirea economică a Chinei care a dus la diminuarea importurilor de lapte din Europa şi la diminuarea cererii de lapte la nivel mondial, precum şi din cauza scăderii preţurilor la nivel mondial", se arată în comunicatul Guvernului.

În acest context, a fost adoptat, la nivelul Comisiei Europene, Regulamentul delegat (UE) nr. 1853 / 2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor. Conform acestuia, României i s-a alocat un pachet financiar în valoare de 11.145.958 euro, care se direcţionează producătorilor de lapte şi carne de porc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici