Creştere în industrie şi comerţ şi scădere construcţii în septembrie-noiembrie

Managerii companiilor estimează pentru perioada septembrie-noiembrie o creştere moderată în industrie şi comerţ, stabilitate în servicii şi scădere în construcţii, majorări uşoare de preţuri şi oscilaţii ale numărului de angajaţi de la un sector la altul, potrivit unui sondaj realizat de INS.

115 afișări
Imaginea articolului Creştere în industrie şi comerţ şi scădere construcţii în septembrie-noiembrie

Creştere în industrie şi comerţ şi scădere construcţii în septembrie-noiembrie (Imagine: Shutterstock)

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru septembrie-noiembrie, în raport cu cele trei luni anterioare, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%), o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (soldul conjunctural -1% ) şi o scumpire uşoară a produselor (sold conjunctural +10%).

Pentru unele sectoare industriale, managerii estimează o creştere mai mare a producţiei, respectiv în fabricarea de autovehicule de transport rutier, a remorci şi semiremorci (sold conjunctural +37%), cea de produse farmaceutice (sold conjunctural +23%) şi cea de calculatoare şi produse electronice şi optice (sold conjunctural +15%).

În activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -15%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%). De asemenea, se preconizează reducerea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%), dar o majorare a preţurilor (sold conjunctural +6%).

Sectorul de comerţ cu amănuntul va avea o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%), a volumului de vânzări (sold conjunctural +12%), dar şi a numărului de angajaţi (sold conjunctural +6%) şi a preţurilor (sold conjunctural +19%).

Conform estimărilor din luna septembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -1%), o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%) şi o creştere moderată a preţurilor (sold conjunctural +10%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici