Creşterea economică din zona euro ar putea încetini pe termen scurt

Creşterea economică din zona euro ar putea încetini în prima parte a acestui an faţă de a doua jumătate a lui 2009, dar regiunea nu va intra probabil din nou în recesiune, a declarat miercuri Juergen Stark, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

14 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică din zona euro ar putea încetini pe termen scurt

Creşterea economică din zona euro ar putea încetini pe termen scurt (Imagine: Mediafax Foto)

Stark a mai afirmat că Grecia nu ar trebui să se aştepte la vreo schimbare în regulamentele BCE sau cele ale Uniunii Europene în sprijinul eforturilor guvernului elen de a reduce deficitul bugetar şi de a recâştiga credibilitatea economică.

"Probabil că prima jumătate a anului 2010 va fi ceva mai modestă. Însă sunt şanse mici ca trimestrele care vor urma să aducă o nouă recesiune, ci vor avea mai degrabă caracteristicile unei relansări economcie graduale, accidentată", a spus Stark într-un riscurs susţinut la Universitatea din Leipzig, Germania.

În acest context, stabilitatea preţurilor nu este ameninţată în prezent de niciun risc, a continuat el, confirmând astfel aşteptările unor analişti privind intenţia BCE de a menţine dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1% pentru cea mai mare parte a acestui an.

Stark a adăugat că nu vor fi efectuate schimbări ale regulilor zonei euro pentru a ajuta Grecia, iar prioritatea principală a guvernului de la Atena ar trebui să fie consolidarea bugetară "completă".

"Grecia ştie că trebuie să recupereze temele. Aşa cum a spus recent şi preşedintele BCE (Jean-Claude Trichet, n.r.), nu vor fi schimbate regulile, iar în plan politic s-a făcut referire la aplicarea reglementărilor uniunii monetare, aşa cum sunt elaborate în tratatul Uniunii Europene", a arătat oficialul.

În plus, el a adăugat că şi alte ţări din zona euro trebuie să deseneze strategii de consolidare fiscală şi să îmbunătăţească totodată potenţialul de creştere economică.

Dacă datoria publică devine nesustenabilă, situaţia creată va exercita presiuni asupra dobânzilor, determinând creşterea acestora, ceea ce ar putea conduce la scăderea investiţiilor private, a continuat Stark.

Referitor la băncile din zona euro, reprezentantul BCE a notat că multe instituţii de credit se bazează încă pe măsuri de sprijin. De asemenea, el a subliniat că există semne de înrăutăţire a calităţii creditului, ceea ce ar putea conduce la un nou val de depreciere a activelor bancare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici