Criza economică, o şansă ca Occidentul să evalueze succesul economic în funcţie de fericire

Criza economică mondială reprezintă o şansă ca statele occidentale să treacă de la evaluarea succesului economic în funcţie de mărimea PIB la calcularea unui indice privind fericirea populaţiei, aşa cum se întâmplă în Bhutan, relatează Bloomberg.

44 afișări
Imaginea articolului Criza economică, o şansă ca Occidentul să evalueze succesul economic în funcţie de fericire

Până la 19% din populaţia Bhutanului trăieşte sub pragul sărăciei, dar majoritatea oamenilor se declară fericiţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bhutan, stat cu mai puţin de 700.000 de locuitori situat între China şi India, măsoară succesul economic în funcţie de un indice privind "fericirea naţională brută", care ia în calcul nouă componente, între care sănătatea, educaţia şi bunăstarea psihologică.

Produsul Intern Brut, indice agregat folosit de naţiunile industrializate pentru a măsura valoarea bunurilor şi serviciilor, promovează dezvoltarea nesustenabilă, a afirmat premierul din Bhutan, Jigme Y. Thinley, într-un interviu acordat în Italia.

Thinley a arătat că recesiunea mondială a relansat discuţiile referitoare la modelul occidental de dezvoltare economică.

"Stilul de viaţă, bazat pe modelul creşterii PIB, nu este sustenabil. Îi privăm pe copiii copiilor noştri de dreptul lor la resursele naturale", a adăugat el.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut anul trecut economiştilor Joseph E. Stiglitz de la University of Columbia şi Amartya Sen de la Harvard University, laureaţi ai premiului Nobel, să conducă o comisie care să conceapă un indice care să ţină cont de calitatea vieţii, mediul înconjurător şi educaţie.

Într-un raport prezentat în septembrie 2009, comisia a cerut liderilor mondiali să renunţe la obsesia concentrării pe PIB în favoarea unei evaluări mai largi a prosperităţii.

"Parametrii folosiţi în Bhutan sunt foarte apropiaţi de cei selectaţi de comisia Stiglitz", a declarat Enrico Giovannini, şeful biroului italian de statistică, care a făcut parte din comisia lui Sarkozy. Giovannini a participat la un festival anual al economiei organizat la Trento, Italia.

El a arătat că sunt necesare noi date de măsurare a economiilor, întrucât cele actuale sunt insuficiente pentru asigurarea unei creşteri care să producă bunăstare, echitate şi sustenabilitate.

Sistemul din Bhutan, al fericirii naţionale brute, promovează dezvoltarea fără să fie afectate cultura şi mediul.

Până la 19% din populaţia Bhutanului trăieşte sub pragul sărăciei, dar majoritatea oamenilor se declară fericiţi. Astfel, numai 4% au declarat că nu sunt fericiţi, în timp ce restul de 96% sunt fericiţi sau foarte fericiţi, a spus premierul.

Şi în Thailanda este calculat un indice al fericirii naţionale brute, folosindu-se parametri asemănători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici