Criza energiei în România. Sesiune extraordinară a Parlamentului, soluţia de urgenţă găsită de USR

USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluţii pentru sprijinirea populaţiei şi firmelor afectate de criza preţurilor la energie. Reprezentanţii opoziţiei susţin că legea adoptată de guvernanţi nu oferă un suport real celor afectaţi.

1343 afișări
Imaginea articolului Criza energiei în România. Sesiune extraordinară a Parlamentului, soluţia de urgenţă găsită de USR

Criza energiei în România. Sesiune extraordinară a Parlamentului, soluţia de urgenţă găsită de USR

Potrivit USR „legea de plafonare şi compensare a facturilor, promovată de PNL şi PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie şi creează piedici pentru noi investiţii în energie regenerabilă”.

Cristina Prună, vicepreşedintele USR al Camerei Deputaţilor, susţine că în ultimele două luni milioane de români fie au primit reduceri derizorii de 2-3 lei în factură, fie nu au primit nimic. În paralel, concurenţa a fost redusă prin retragerea de pe piaţă, în premieră, a şapte furnizori de gaze naturale cu un portofoliu de zeci de mii de clienţi. Mai mult, producţia de energie regenerabilă este redusă artificial prin supraimpozitare şi astfel preţul pe bursă creşte prin diminuarea ofertei de energie, consideră Prună care solicită convocarea unei şedinţe extraordinare în Parlament.

„Românii au început să vadă eşecul legii de compensare şi plafonare a facturilor. Am avertizat încă de la dezbaterile din toamna trecută că legea va crea probleme şi am venit atunci cu soluţii reale pentru reducerea TVA-ului, eliminarea accizei şi a certificatelor verzi din facturi, precum şi ajutoare reale pentru întreprinderile româneşti. Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în preţurile pe care le plătesc şi nu sunt protejaţi. Vedem cum industria României se închide şi cum mii de oameni ajung în şomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. Trebuie să acţionăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie şi cerem de urgenţă o sesiune extraordinară a Parlamentului”, declară Cristina Prună.

Propunerile USR sunt reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, şi eliminarea accizei pe energie electrică. De asemenea, se vorbeşte despre un credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale şi despre exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Pe termen lung, USR propune alte opt măsuri, printre care sunt investiţiile masive în sistem, decăpuşarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia şi finalizarea centralei pe gaz de la Iernut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
parlament,
energie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici