Criza globală şi prăbuşirea pieţelor de mărfuri ajută China să restructureze industria

Guvernul chinez consideră criza economică globală o ocazie bună pentru a reforma mai multe sectoare industriale, evitând să acorde ajutor companiilor mici care se apropie de faliment, şi profită de scăderea accentuată a preţurilor de pe bursele de mărfuri pentru a-şi extinde masiv stocurile.

18 afișări
Imaginea articolului Criza globală şi prăbuşirea pieţelor de mărfuri ajută China să restructureze industria

Criza globală şi prăbuşirea pieţelor de mărfuri ajută China să restructureze industria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Multe firme şi companii industriale, majoritatea dependente de vânzările la export, solicită ajutorul statului pentru a supravieţui perioadei de prăbuşire a cererii la nivel mondial, însă autorităţile chineze nu renunţă la priorităţile de reformă şi consolidare pe termen lung pentru a evita falimente.

Guvernul de la Beijing favorizează deschis cele mai mari companii pentru a consolida fiecare sector al industriei, profitând totodată de preţurile reduse de pe bursele internaţionale de mărfuri pentru a-şi asigura stocuri masive de materii prime şi materiale, de la metale şi petrol la cereale, cauciuc şi zahăr.

Totodată, China nu intervine în beneficiul firmelor mici din minerit şi industria metalelor, ignorând apelurile acestora pentu ajutor şi falimentele în lanţ, pentru a consolida economia pe termen lung.

"Este un moment oportun să închidem minele mici şi să grăbim restructurarea şi consolidarea industriei resurselor", a declarat un oficial chinez.

China nu a anunţat ce cantităţi va achiziţiona la diferitele materii prime, însă, în cazul aluminiului, mai multe surse au indicat cifra de un milion de tone, echivalentul producţiei tuturor combinatelor chineze pe luna noiembrie.

Un institut britanic de cercetare anticipează că Produsul Intern Brut al Chinei, exprimat în dolari, le va depăşi pe cele ale Japoniei şi Germaniei în următorii doi ani, iar economia chineză va ocupa, în 2010, poziţia a doua în lume, după Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici