Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor din Bucureşti în acest an

Preţurile medii solicitate pentru locuinţele scoase la vânzare în Bucureşti au scăzut cu până la 6% din ianuarie până în iunie, variind în prezent între 37.500 de euro pentru o garsonieră şi 103.370 euro pentru un apartament de patru camere.

2345 afișări
Imaginea articolului Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor din Bucureşti în acest an

Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor din Bucureşti în acest an (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Trendul descendent al preţurilor solicitate în ultimii ani pe piaţa apartamentelor din Capitală continuă şi în prima jumătate a anului 2012. Dacă în 2009 scăderile ajungeau şi la peste 25% pe intervale de şase luni, în 2012 proprietarii au scăzut preţurile medii solicitate cu 4-5% din ianuarie şi până în prezent", conform raportului Anunţuriparticulari.ro.

Preţul mediu solicitat pentru o garsonieră situată în Bucureşti a ajuns în iunie la 35.700 euro, cu 5% mai puţin faţă de preţul solicitat de proprietari pentru acelaşi tip de unitate în prima lună a lui 2012, când media ajungea la 37.510 euro. În luna iunie a anului trecut, preţul mediu se situa în jurul valorii de 37.600 euro.

O situaţie similară este constatată şi în cazul apartamentelor de două camere, al căror preţ mediu în iunie a trecut pragul de 55.500 euro, în scădere cu 4% faţă de luna ianuarie şi cu 6% la un interval de 12 luni.

Din ianuarie şi până în prezent, apartamentele de trei camere au coborât sub preţul de 80.000 euro, ajungând la 76.490 euro, în scădere cu 5% faţă de prima lună a acestui an. În iunie 2011, preţul mediu era de 80.160 euro.

Şi unităţile de patru camere înregistrează scăderi uşoare, preţurile ajungând în iunie la 103.374 euro, cu 1% mai puţin faţă de ianuarie 2012. Variaţia se păstrează şi pe intervalul de 12 luni, preţurile medii solicitate de proprietari scăzând pe acest tip de unitate de la 104.650 euro.

"Oferta imobiliară a lunii iunie se înscrie pe coordonate similare aceleiaşi perioade a anilor trecuţi. Astfel, raportul Anunţuriparticulari.ro a înregistrat în luna proaspăt încheiată un număr total de 2.367 oferte, trecând totodată peste pragul de 13.000 de apartamente scoase la vânzare de la începutul anului şi până în prezent", se arată în raport.

Cea mai vastă ofertă se înregistrează la categoria apartamentelor de două camere, în iunie fiind propuse pentru vânzare 951 de unităţi, în scădere cu 15% faţă de luna mai.

Pe segmentul unităţilor de trei camere, pe piaţa din Capitală au apărut 718 de oferte noi, nivel mai redus cu aproximativ 7% mai mic faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 15% inferior lunii mai 2012, când pe piaţă apăruseră 841 oferte.

Garsonierele au depăşit uşor pragul de 500 de unităţi în iunie, fiind înregistrată o scădere de aproximativ 80 de unităţi comparativ cu luna mai. În iunie 2011 erau scoase la vânzare 512 garsoniere.

Scăderea ofertei este constatată şi în cazul apartamentelor de patru camere, aproape 200 de unităţi fiind disponibile la vânzare pentru prima oară în luna iunie. Oferta este cu 31% mai slabă faţă de mai 2012, şi cu 25% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Conform rezultatelor obţinute, observăm că proprietarii au scăzut uşor preţurile solicitate pe apartamente în prima jumătate a acestui an, dar şi că oferta imobiliară este sensibil mai slabă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Putem astfel trage concluzia că proprietarii de apartamente sunt dispuşi să mai scadă din pretenţii în speranţa încheierii unei tranzacţii. Cum piaţa a cunoscut o cădere serioasă în ultimii ani, aceste scăderi sunt acum mai mult de ordin moral, ele traducându-se în reducerea preţului cu maxim câteva sute de euro", se precizează în raport.

Statistica este valabilă doar pentru oraşul Bucuresti, numărul de oferte se referă doar la cele noi apărute iar preţul mediu este cel anunţat iniţial de proprietar, nu cel de tranzacţionare.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat în anul 2001 de compania Agentie.net şi constă în monitorizarea tuturor anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici