Cum influenţează economia Statelor Unite rezultatul alegerilor parţiale

Contractele futures pe Wall Street şi acţiunile asiatice au înregistrat evoluţii modeste miercuri, după ce democraţii au câştigat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor din SUA, iar pieţele europene sunt aşteptate să deschidă în creştere, comentează Reuters.

328 afișări
Imaginea articolului Cum influenţează economia Statelor Unite rezultatul alegerilor parţiale

Cum influenţează rezultatul alegerilor parţiale economia Statelor Unite

Deşi rezultatele au fost în linii mari conforme cu aşteptările pieţelor, perspectiva unui blocaj politic creează incertitudini pentru investitori. „Pe termen scurt, faptul că republicanii au pierdut Camera Reprezentanţilor poate amplifica volatilitatea pieţelor şi să afecteze sentimentele pozitive“, spune Ed Al-Hussainy, analist la Columbia Threadneedle Investments din Minneapolis.

Democraţii vor putea, după ce au câştigat Camera, să investigheze declaraţiile fiscale ale lui Trump, eventualele conflicte de interese în afaceri şi afirmaţiile privind legăturile din campania cu Rusia, din 2016.

Pieţele s-au dovedit volatile şi în Asia, indicele Hang Seng înregistrând un minus de 0,16% la Hog Kong, iar Nikkei 225 o scădere de 0,28% la Tokyo.

În timp ce un Congres divizat este văzut drept o frână pentru agenda lui Trump, unii investitori cred că democraţii ar putea fi de acord cu creşterea cheltuielilor. "Există încă zone cu compromisuri în ceea ce priveşte cheltuielile, deci, în ciuda divizării mă aştept la mai multe stimulente fiscale”, a declarat Steve Friedman, economist la BNP Paribas Asset Management.

Pe de altă parte mulţi investitori se aşteaptă ca Trump că continue politica agresivă de tarife vamale, unde nu are nevoie de aprobarea Congresului, dar şi în materie de politică externă.

Reducerea masivă a impozitelor, în decembrie, şi un acord de cheltuieli încheiat în februarie în cadrul Congresului au contribuit la creşterea economiei Statelor Unite, dar au sporiti deficitul bugetar federal.

Pe piaţa valutară dolaru a scăzut cu 0,3% faţă de yen, 113,13 JPY, iar euro a crescut cu 0,15%, ajungând la 1,1446 doalri, în timp ce lira sterlină a câştigat cu 0,1%, până la 1,3117 dolari, atingând un maxim al ultimelor trei săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici