Cursul a închis la 3,6335 lei/euro

Moneda naţională s-a apreciat pe tot parcursul şedinţei valutare de miercuri, impulsionată de revenirea burselor şi întărirea valutelor emergente, cursul de schimb coborând până la un minim de 3,6335 lei/euro la închiderea zilei.

12 afișări
Imaginea articolului Cursul a închis la 3,6335 lei/euro

Cursul a închis la 3,6335 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)

Ultimele transferuri pe piaţa locală au fost perfectate la 3,6335 lei/euro, în scădere cu peste opt bani faţă de nivelul înregistrat marţi în jurul orei 16:30, de 3,7150 - 3,7200 lei/euro.

La deschidere, băncile cotau euro la 3,6950 - 3,7 lei, iar în prima parte a zilei cotaţiile au atins un minim de 3,6580-3,6600 lei/euro.

Rata de schimb a urmat o traiectorie descendentă pe tot parcursul şedinţei, pe fondul unor volume medii de tranzacţionare.

"Evoluţia pozitivă a burselor şi valutelor din regiune a susţinut şi întărirea leului. Sentimentul pozitiv din regiune vine în urma aşteptărilor investitorilor că Rezerva Federală va reduce miercuri dobânda de politică monetară", a declarat dealerul unei bănci.

Alt factor care a sprijinit aprecierea valutelor emergente a fost decizia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Uniunii Europeane (UE) şi Băncii Mondiale (BM) de a acorda Ungariei credite în valoare totală de 25,1 miliarde dolari, destinate restabilirii încrederii în economia locală, afectată semnificativ de criza financiară globală, potrivit altui dealer.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat o rată de referinţă de 3,6645 lei/euro, cu 7,25 bani mai redusă comparativ cu cea publicată marţi.

Banca centrală a acceptat să publice, în prima zi de aplicare a măsurii privind limitarea dobânzilor pentru sumele plasate (ROBOR), rate de referinţă peste plafonul de 17,81%, randamentele pentru depozitele cu scadenţa la o zi afişate de bănci fiind de 14,27-18,20%.

La închiderea şedinţei, pe piaţa monetară, operaţiunile se realizau la randamente de circa 20-50%, potrivit dealerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici