Cursul a urcat la 4,2808 lei/euro, maximul ultimelor şapte luni, după decizia CC

Moneda naţională s-a depreciat accentuat după ce Curtea Constituţională (CC) a anunţat că unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern au fost declarate neconstituţionale, astfel că BNR a publicat o referinţă de 4,2808 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.

20 afișări
Imaginea articolului Cursul a urcat la 4,2808 lei/euro, maximul ultimelor şapte luni, după decizia CC

Cursul a urcat peste 4,27 lei/euro după decizia CC, maximul din noiembrie 2009 (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

O rată superioră a fost publicată de banca centrală la 23 noiembrie 2009, când euro a fost cotat la 4,2809 lei. Referinţa de vineri este cu 4,97 bani mai mare comparativ cu paritatea de joi, de 4,2311 lei/euro.

În raport cu dolarul, BNR a afişat o cotaţie de 3,4911 lei/dolar, cu 4,74 bani peste nivelul precedent, de 3,4369 lei/dolar.

Cotaţiile monedei naţionale au urcat treptat pe piaţa interbancară, ajungând la un maxim de 4,2820 lei/euro, după ce Curtea Constituţională a decis că unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern sunt neconstituţionale.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că prevederile privind pensiile magistraţilor sunt neconstituţionale, în timp ce în cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, însă nu se impune reglementarea lor în Parlament.

Cu puţin după ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă, euro era cotat la 4,2800 - 4,2830 lei. În debutul zilei, băncile afişau cotaţii de 4,2350 - 4,2380 lei/euro.

Analistul ING Bank Vlad Muscalu apreciază că decizia Curţii Constituţionale s-ar putea dovedi foarte dificilă pentru leu şi ratele de dobândă din piaţa monetară. De asemenea, el a subliniat într-un raport, după decizia CC, că ajustarea măsurilor ar complica perspectiva reformei fiscale şi ar îndepărta probabil livrarea tranşei FMI.

Băncile comerciale au afişat, vineri, dobânzi de 5,23 - 5,73% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, apropiate de cele de joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici