Cursul a urcat peste 4,32 lei/euro (Video)

Moneda naţională a pierdut tot avansul câştigat în debutul şedinţei interbancare de joi, iar cursul a depăşit 4,32 lei/euro la jumătatea zilei de tranzacţionare, evoluţie corelată cu pierderile înregistrate şi de valutele pieţelor din regiune.

21 afișări
Imaginea articolului Cursul a urcat peste 4,32 lei/euro (Video)

Cursul a urcat peste 4,32 lei/euro

Cursul de referinţă publicat, joi, de Banca Naţională a României (BNR) a urcat la un nou maxim istoric, de 4,3127 lei/euro, cu 0,29 bani peste rata de miercuri, fiind a treia şedinţă consecutivă în care cotaţia leului a atins niveluri record de la introducerea monedei unice europene.

Comparativ cu nivelul calculat de BNR în ultima şedinţă a anului 2008, de 3,9852 lei/euro, moneda naţională s-a depreciat cu 8,2% faţă de euro, paritatea de joi fiind cu 32,75 bani peste cea anunţată la finele anului trecut.

În jurul orei 13:05, tranzacţiile se perfectau la 4,3220-4,3240 lei/euro, după ce în primele ore de tranzacţionare rata de schimb a atins un minim de 4,2750 - 4,2800 lei/euro, pe fondul unor ordine de vânzare de euro din partea jucătorilor locali.

Leul s-a apreciat uşor încă de la deschiderea şedinţei interbancare de joi şi cursul a scăzut cu 1,3 bani la 4,2950 - 4,3000 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au continuat să coboare, iar după ce a fost atins punctul minim tranzacţiile au fost efectuate la parităţi din ce în ce mai mari, iar înainte de ora de fixing euro era cotat la 4,3155 - 4,3215 lei.

"Leul s-a corelat cu evoluţia valutelor din regiune, care înregistrează deprecieri de peste 1% faţă de cotaţiile de la deschiderea şedinţei, pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc a jucătorilor", a spus un dealer.

Dobânzile de referinţa afişate de bănci pentru depozitele cu scadenţa la o zi au scăzut de la 8,06-8,90%, cât erau miercuri, la 6,48-7,43%, întrucât este finalul perioadei de rezervă, iar bancherii au atras din timp sume pentru constituirea acestora la BNR.

Citeşte şi:

BNR nu anticipează contractarea economiei

Experţii anticipează o perioadă sumbră pentru economia românească în 2009

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici