- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.01.2014, 13:25)
- Monica Juganaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul de referinţă a depăşit 4,5 lei/euro şi a atins un nou maxim al ultimelor şase luni
Cotaţiile monedei naţionale au oscilat foarte aproape de 4,5 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare de marţi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă în creştere pentru a cincea sesiune consecutiv, la 4,5010 lei/euro, un nou maxim pentru ultimele şase luni.
Urmărește
479 afișări
Cursul de referinţă a depăşit 4,5 lei/euro şi a atins un nou maxim al ultimelor şase luni (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
O paritate mai ridicată decât cea de marţi a fost anunţată de banca centrală pe 21 iunie, când euro a fost la 4,5209 lei.
Leul a recuperat uşor din scăderea faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar coborâd la 3,29902 lei/dolar. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 3,3009 unităţi, reprezentând cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie, când dolarul a fost cotat la 3,3101 lei.
Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de la 3,6507 lei/franc la 3,6395 lei/franc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud a încercat să se sinucidă
-
Boloş: România este printre cele 5 state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de 7 ani
-
Un cutremur s-a produs în zona Vrancea
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Monedele statelor emergente au scăzut în ultima săptămână ca urmare indirectă a întăririi dolarului. De regulă, când dolarul este considerat de investitori un plasament mai sigur decât euro, întărirea monedei americane în raport cu euro determină şi scăderea monedelor statelor din regiune, care sunt considerate mai riscante decât moneda unică.
Totuşi, leul s-a depreciat mai lent decât monedele statelor din regiune, în condiţiile în care în luna decembrie a scăzut cu 1% în raport cu euro, în timp ce zlotul şi forintul s-au întărit cu 1,3% - 1,5%.
În debut, euro a fost cotat la 4,4950 lei/euro, în apropierea cotaţiilor de luni din jurul orei 16:30, de 4,4935 - 4,4960 unităţi.
Primele schimburi au dus cursul până la 4,5 lei/euro, după care rata de schimb a coborât spre 4,4950 lei/euro, într-o piaţă calmă, spun dealerii.
La jumătatea zilei operaţiunile se realizau în jurul nivelului de 4,5 lei/euro, uşor mai sus faţă de luni. În acelaşi timp, valutele din regiune consemnau pierderi de până la 0,5% în raport cu euro.
Dobânzile afişate marţi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut de la 0,88% - 1,38% la 0,73 - 1,23% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.
Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.
Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se plasau la 0,86 - 1,36% pe an.
Totodată, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut nesemnificativ, la 2,21% pe an, după ce luni a fost de 2,26% pe an.
Citește pe alephnews.ro: Cât de importantă este o viață sexuală activă? Intimitatea fizică joacă un rol esențial în menținerea relațiilor sănătoase
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Pentru Mario, orice preț! Încolțit de datorii, Gino Iorgulescu a făcut un pact misterios cu 'locotenentul' lui Nuțu Cămătaru
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe