Cursul de referinţă a încheiat anul la 3,9852 lei/euro

Moneda naţională a încheiat anul la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38% faţă de prima cotaţie valabilă în 2008, când un euro valora 3,6102 lei.

123 afișări
Imaginea articolului Cursul de referinţă a încheiat anul la 3,9852 lei/euro

Cursul a scăzut la 4,0035 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)

Paritatea anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a fluctuat în acest an între un minim de 3,4719 unităţi, atins la data de 6 august, şi un nivel de 3,9964 lei/euro, care a reprezentat maximul ultimilor patru ani şi două luni, înregistrat pe 29 decembrie.

Deşi în ultimele trei şedinţe interbancare cursul a depăşit pragul de 4 lei/euro, referinţa anunţată de BNR nu a spart acest nivel. Cotaţiile au revenit sub acest prag în fiecare zi înainte de calcularea ratei oficiale.

După anunţarea ultimului curs de referinţă din 2008, pe piaţa interbancară euro era tranzacţionat la 4,0075 – 4,0100 lei. Cu o jumătate de oră înainte, cursul a scăzut la 3,9850 lei/euro.

Dealerii au afirmat de mai multe ori că BNR a intervenit pe parcursul anului pe piaţă pentru susţinerea leului, însă banca centrală a anunţat în mod oficial o singură dată o astfel de măsură, respectiv la data de 10 octombrie, când a vândut circa 40 de milioane de euro cu scopul de a "testa funcţionarea pieţei".

Nivelul mediu al cursului de schimb pentru 2008 este de 3,6827 lei/euro, în urcare cu 10,34% faţă de referinţa medie de 3,3373 lei/euro din 2007.

Flucuaţiile ratei de referinţă au fost relativ reduse în primele opt luni ale anului, însă din septembrie, odată cu agravarea crizei financiare mondiale, leul a intrat pe un trend de depreciere.

Instituţiile şi investitorii internaţionali şi-au exprimat temerile că România este mai vulnerabilă decât restul statelor din regiune la problemele de pe piaţa internaţională din cauza deficitului de cont curent ridicat şi a politicilor salariale şi fiscale neadecvate.

În acest context, cursul a depăşit pragul de 3,9 lei/euro, la 6 octombrie, pentru prima dată după 3 ianuarie 2005.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de MEDIAFAX anticipează pentru 2009 o continuare a deprecierii leului, tendinţă începută în a doua parte a acestui an. Ei se cred că nivelul mediu al cursului se va situa între 3,68 şi 4,07 lei/euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici