Cursul închide şedinţa de joi la 4,3 lei/euro

Leul a continuat să se deprecieze joi în raport cu euro în partea a doua a şedinţei interbancare, într-un ritm mai moderat decât la deschiderea zilei, iar cursul închide la 4,3 lei/euro, evoluţie generată de mişcarea negativă de pe pieţele din regiune şi de aprecierea dolarului, potrivit dealerilor.

29 afișări
Imaginea articolului Cursul închide şedinţa de joi la 4,3 lei/euro

Cursul închide şedinţa de joi la 4,3 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)

În jurul orei 16:30, băncile afişau cotaţii de 4,3000-4,3040 lei/euro, după ce la finalul zilei anterioare cursul de schimb se situa la 4,2820-4,2880 lei/euro.

Primele transferuri de joi, din piaţa interbancară, au fost realizate la 4,28 - 4,2850 lei/euro, iar după o oră şi jumătate cotaţiile au atins maximul de 4,3070 - 4,3110 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile se diminuaseră până în jurul nivelului de 4,29 lei/euro, la jumătatea zilei, iar dealerii au suspectat o intervenţie a BNR pe piaţă, întrucât cursul de schimb a coborât în scurt timp de la 4,31 lei/euro la 4,29 lei/euro.

"Leul încearcă să urmeze timid mişcarea negativă a valutelor din regiune, dar investitorii se tem de o eventuală intervenţia a băncii centrale. Spre deosebire de pieţele valutelor emergente, care au înregistrat volatilităţi ridicate, piaţa locală a fost destul de liniştită, cu volume reduse de tranzacţionare, principalul factor al acestei evoluţii fiind frica de banca centrală", a explicat dealerul unei bănci.

Dealerii susţin că ştirile privind inflaţia, deficitul de cont curent sau producţia industrială nu au avut nicio influenţă asupra evoluţiei cursului de schimb. Totodată, nici declaraţiile economistului-şef al BNR, Valentin Lazea, nu au afectat cotaţiile din piaţa interbancară, acestea fiind influenţate doar de sentimentul regional negativ.

Lazea a declarat, joi, că nivelul de 4,3 lei/euro al cursului de schimb nu este în conformitate cu indicatorii fundamentali ai economiei.

"Acest nivel al cursului, de 4,3 lei/euro, nu este real, iar fără frica de BNR paritatea ar putea fi undeva la 4,5-4,7 unităţi faţă de euro, acolo unde se află şi zlotul polonez", a afirmat un dealer.

Banca Naţională a României (BNR) a calculat, joi, o rată de referinţă de 4,2942 lei/euro, în creştere cu 2,13 bani faţă de nivelul consemnat în ziua anterioară, de 4,2729 lei/euro.

Leul se află la a treia şedinţă consecutivă de depreciere, iar de la începutul acestui an a pierdut 7,75 procente în faţa euro, luând în considerare nivelul cursului de schimb din ultima şedinţă a anului trecut, de 3,9852 lei/euro.

Moneda naţională s-a depreciat, joi, şi în raport cu dolarul american, iar BNR a afişat un curs de referinţă de 3,3501 lei/dolar, cu 4,78 bani peste nivelul afişat în ziua precedentă, de 3,3023 lei/dolar.

Băncile comerciale au afişat, joi, dobânzi de 13,52-14,68% pentru plasamentele cu scadenţa la o zi, în scădere faţă de cele din ziua precedentă, de 13,83 - 15,14%, în timp ce pentru depozitele la o săptămână, instituţiile de credit practicau rate cuprinse între 13,73% şi 15,12%, sub cele de miercuri, de 13,88- 15,41%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici