Curtea de Conturi: DGFP Bistriţa-Năsăud nu a verificat legalitatea tranzacţiilor făcute de firme mari

DGFP Bistriţa-Năsăud este acuzată de Curtea de Conturi că a creat, în 2010, un prejudiciu de 713.000 de lei bugetului de stat întrucât nu a verificat "legalitatea şi realitatea" tranzacţiilor derulate de societăţile importante din judeţ plătitoare de TVA care au cifre de afaceri mari.

349 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: DGFP Bistriţa-Năsăud nu a verificat legalitatea tranzacţiilor făcute de firme mari

Curtea de Conturi: DGFP Bistriţa-Năsăud nu a verificat legalitatea tranzacţiilor făcute de firme mari

Potrivit raportului Curţii de Conturi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bistriţa-Năsăud nu a verificat "legalitatea şi realitatea" tranzacţiilor derulate de societăţi comerciale care în anul 2010 au realizat cifra de afaceri semnificativă şi care au înregistrat obligaţii de plată datorate la bugetul consolidat de valori scăzute sau înregistrează TVA de rambursat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, valoarea estimativă a abaterii este de 713.000 de lei.

Totodată, potrivit Curţii de Conturi, DGFP Bistriţa-Năsăud este vinovată de faptul că nu a avut în vedere controlul modului de utilizare de către agenţii economici a sumelor transferate din Trezorerie pentru plata drepturilor salariale, deşi aceasta reprezintă o zonă potenţială de risc, de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului.

Pe de altă parte, Curtea de Conturi a mai găsit abateri şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, instituţie la care nu au fost aplicate sancţiunile legale tuturor angajatorilor care nu au depus la termen sau au depus cu întârziere declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Tot la AJOFM Bistriţa-Năsăud, Curtea de Conturi a descoperit că directorul coordonator şi directori coordonatori-adjuncţi au fost salarizaţi fără temei legal în perioada 28 februarie - 19 iulie 2010, ca urmare a neadoptării unor măsuri care să vizeze intrarea în legalitate a raporturilor de muncă încheiate în baza unor contracte de management, potrivit prevederilor OUG nr. 105/6.10.2009, declarate neconstituţionale prin Decizia CC nr. 1.629 din 3 decembrie 2009, situaţie care s-a întâlnit în 108 cazuri din toată ţara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici