Curtea de Conturi: Plăţi nelegale de 6 milioane de lei pentru managerii de la Transporturi în 2013

Ministerul Transporturilor nu a revizuit în 2013 contractele de mandat încheiate cu administratorii şi directorii mai multor entităţi aflate sub autoritatea instituţiei, ceea ce a cauzat plăţi nelegale ale indemnizaţiilor şi pierderi de aproape 6 milioane lei, potrivit Curţii de Conturi.

285 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Plăţi nelegale de 6 milioane de lei pentru managerii de la Transporturi în 2013

Curtea de Conturi: Plăţi nelegale de 6 milioane de lei pentru managerii de la Transporturi în 2013 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În calitate de autoritate publică tutelară, MT nu a luat măsuri privind revizuirea contractelor de mandat încheiate cu membrii consiliilor de administraţie şi cu directorii din unele regii autonome, companii şi societăţi naţionale, precum şi societăţi comerciale aflate sub autoritatea MT, ceea ce a condus la plata nelegală a indemnizaţiilor, cuantumul acestora fiind peste cel prevăzut de lege, consecinţa fiind afectarea bugetelor operatorilor economici, cu suma de 5.973 mii lei", se arată în raportul Curţii de Conturi pe anul 2013, definitivat la finele anului trecut.

Curtea de Conturi notează că a constatat la Ministerul Transporturilor o serie de deficienţe şi abateri, dintre care unele producătoare de prejudicii, iar altele cu impact major asupra situaţiilor financiare.

Una dintre recomandările făcute Ministerului Transporturilor a fost stabilirea prejudiciului determinat de plata fără temei legal a indemnizaţiilor achitate membrilor consiliilor de administraţie şi directorilor, peste limita prevăzută prin dispoziţiile OUG nr. 51/2013, precum şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, potrivit legii.

Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la solicitarea FMI, principiile guvernanţei corporative fiind stabilite prin OUG 109/2011.

Prin OUG 51/2013, Guvernul a modificat şi completat Ordonanţa de Urgenţă din 2011, limitând salariile directorilor din companii de stat.

Ministerul Transporturilor a mandatat în iulie 2012 asocierea PwC-D&B David şi Baias-George Butunoiu să recruteze managementul superior, respectiv directorii generali şi membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea instituţiei cu o cifră de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

Recrutarea managementului superior viza companiile CFR SA, CFR Călători, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucureşti, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Aeroportul Internaţional Timişoara "Traian Vuia", Telecomunicaţii CFR şi Electrificare CFR.

Managementul entităţilor din subordinea Transporturilor a suferit numeroase modificări în ultimii doi ani, prin demisii sau demiteri.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, anunţa la finele lunii noiembrie că, după stabilirea reprezentanţilor instituţiei în Adunările Generală ale Acţionarilor (AGA) la companiile din subordine, în următoarele săptămâni vor fi numiţi şi membrii Consiliilor de Administraţie (CA) şi managerii executivi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici