De la bănci la gaze, oligarhii ruşi controleză companii private ucrainene

Prezenţa oligarhilor ruşi în economia ucraineană este în scădere constantă, dar ponderea lor relativă este departe de a fi secundară, mai ales în domeniile energie şi credite.

5336 afișări
Imaginea articolului De la bănci la gaze, oligarhii ruşi controleză companii private ucrainene

Mikhail Fridman

Esită „Consorţiul Internaţional pentru managementul şi dezvoltarea sistemului de transport al gazelor din Ucraina”, înfiinţat în 2003 şi controlat în comun de Gazprom şi de Naftogaz.

Mao este Gazpromneft Lublicants Ukraine, care a deschis o benzinărie pe autostrada Kiev-Odesa în 2012: această companie creată de Gazprom în 2008 a obţinut acces la consumatorul ucrainean în urma acordurilor dintre premierul de atunci, Iulia Timoşenko, şi Putin, după „războiul gazului” .

Cu toate acestea, prezenţa devine mai greoaie când vine vorba de Rosneft, care controlează a doua rafinărie din ţară prin Cipru - Rosneft SH Investments Limited.

„Uzina de combustibil nuclear” este, de asemenea, deţinută în proporţie de 50% de „TVEL” rusă.

Clădirea de maşini „Energomashspetsstal” este deţinută nominal de Cyprus EMSS Holdings Limited, cu toate acestea, cel mai recent proprietar beneficiar este Rosatom. În Ucraina, compania produce produse turnate şi forjate pentru metalurgie, construcţii navale şi energie.

Alfa-Bank, condusă de Fridman

Alfa-Bank este una dintre cele mai mari bănci din Ucraina: acţionarul său majoritar este un oligarh rus de origine ucraineană, Mikhail Fridman, care deţine 32,86% din acţiunile şi activele estimate de Forbes la 15,5 miliarde de dolari. Alfa-Bank nu are legătură cu Alpha bank din România, care are acţionariat grecesc. 

Banca „Forward” este deţinută 100% de omul de afaceri rus, Rustam Tariko, proprietarul băncii ruse „Russian Standard” şi al mărcii omonime de vodcă.

„Pin Bank” aparţine unui om de afaceri rus, originar din Kharkov Evgeny Giner, proprietar şi preşedinte al clubului de fotbal din
ŢSKA Moscova.

Unul dintre marii operatori de telecomunicaţii - Kyivstar - are şi rădăcini ruseşti.

Intertelecom este un furnizor de internet deţinut de omul de afaceri rus Viktor Gushan, proprietarul grupului de afaceri Sheriff.

„Sportmaster”, pe de altă parte, este o reţea de magazine care vând articole sportive, reprezentată în 16 oraşe din Ucraina: proprietarii companiei sunt ruşii Alexander Mikhalsky şi fraţii Vladimir şi Nikolay Fartushnyaki.

„Brocard” este un lanţ de magazine de cosmetice şi parfumerie. Proprietarul efectiv al companiei este un cetăţean al Rusiei, Tatiana Volodina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici