Deficitul bugetar a fost de 1,5% din PIB, după primul trimestru

Deficitul bugetului general consolidat a fost, potrivit datelor finale, de 7,925 miliarde lei, respectiv 1,5% din PIB, la finele primului trimestru, încadrându-se astfel în ţinta negociată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 8,3 miliarde lei, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

27 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a fost de 1,5% din PIB, după primul trimestru

Deficitul bugetar a fost de 1,5% din PIB, după primul trimestru

Deficitul bugetar a rezultat din venituri totale de 38,06 miliarde lei şi cheltuieli de 45,98 miliarde lei, a afirmat Pogea, într-o conferinţă de presă.

Veniturile din primul trimestru au scăzut cu 5,5%, respectiv 2,2 miliarde lei, comparativ cu nivelul din perioada similară a anului trecut, de 40,25 miliarde lei.

În categoria veniturilor, impozitul pe profit s-a diminuat cu 337 milioane de lei, veniturile colectate din TVA au fost cu 1,72 miliarde lei mai mici, în timp ce veniturile nefiscale au scăzut cu 356 milioane de lei.

Pe de altă parte, veniturile din impozitul pe salarii a crescut cu 696 milioane de lei, iar cele din accize au avansat 797 milioane de lei.

Pe partea de cheltuieli, costurile cu personalul au înregistrat cea mai mare dinamică la buget, avansând cu 1,67 miliarde lei comparativ cu primul trimestru din 2008. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au urcat cu 470 milioane de lei în perioada menţionată, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au avansat de la 660 milioane de lei în primele trei luni ale anului trecut la 1,22 miliarde lei în primul trimestru din 2009.

Potrivit estimărilor anterioare, deficitul bugetar după primele trei luni era de 1,56% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici