Deficitul bugetar a urcat la 9 luni la 5,1% din PIB

Bugetul general consolidat a înregistrat după primele nouă luni un deficit de 25,56 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB, în condiţiile unor venituri de 115,77 miliarde lei, 23,3% din PIB, şi a unor cheltuieli totale de 141,33 miliarde lei, respectiv 28,4% din PIB, potrivit datelor publicate de MFP.

19 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a urcat la 9 luni la 5,1% din PIB

Deficitul bugetar a urcat la 9 luni la 5,1% din PIB (Imagine: Mediafax Foto)

Încasările bugetare din intervalul ianuarie - septembrie au fost cu 6,7% mai mici comparativ cu veniturile realizate în perioada similară de anul trecut, în timp ce cheltuielile au fost majorate cu 7,6%, astfel că deficitul rezultat este cu 40% mai mare.

Scăderea cu impactul cel mai semnificativ continuă să se regăsească la nivelul veniturilor din TVA, de 31,3 miliarde lei, mai jos cu 19,1% faţă de nivelul de anul trecut, în timp ce contribuţiile de asigurări sociale sunt prezentate cu o evoluţie mai bună, respectiv o scădere de numai 1%, la 36,6 miliarde lei. Finanţele precizează că veniturile din contribuţii includ şi sumele încasate în contul unic.

La nivelul plăţilor, se observă o majorare a sumelor alocate pentru chelutielile cu personalul, care au urcat cu 9,2%, la 35,9 miliarde lei, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 5%, la 14,67 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici