Deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an

Comisia Europeană (CE) estimează că deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, de la 5,25% în 2008, reflectând creşterea nesustenabilă a pensiilor şi impactul reducerii contribuţiilor sociale.

35 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an

Deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

"Estimările reflectă creşterea nesustenabilă a pensiilor, impactul reducerii contribuţiilor sociale (asupra încasărilor la buget, n.r.) pe 2008, precum şi costurile legate de Pilonul II al pensiilor. Estimăm că majorările salariale din sectorul privat vor rămâne la un nivel ridicat", se arată în prognoza economică de iarnă a Executivului Uniunii Europene, publicată luni.

În plus, veniturile din taxe vor fi afectate de deteriorarea condiţiilor economice, precum şi de schimbări ale legislaţiei taxelor (spre exemplu eliminarea impozitelor pe diverse câştiguri de capital sau dobânzi, regim preferenţial de impozitare în zona cercetării şi dezvoltării, reducerea TVA pentru locuinţele sociale), consideră CE.

Varianta revizuită a bugetului pe 2009, elaborată de noul guvern PDL-PSD, nu a fost luată în considerare în prognoza Executivului UE.

Deficitul ridicat, cumulat cu creşterea rapidă a dobânzilor la datoriile guvernamentale, va conduce la o majorare a ponderii datoriilor publice în PIB la 26,75% în 2010, de la 15,25% anul trecut şi 21,1% în 2009.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX că deficitul bugetului consolidat pentru acest an se va plasa între 2% şi 2,5% din PIB, în condiţiile în care orice alocare peste nivelul de 2% din PIB se va face exclusiv pentru cheltuieli de investiţii.

Pogea a afirmat vineri că deficitul bugetar calculat potrivit standardelor europene a fost anul trecut de 5,2% din PIB.

Proiectul bugetului de stat pe 2009 urmează să fie dezbătut de Guvern, care intenţionează să depună documentul în Parlament până la data de 24 ianuarie.

Citeşte şi:

CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici