Deficitul bugetar din zona euro a crescut brusc în urma subvenţiilor guvernamentale pentru energie

Deficitul bugetar al zonei euro a crescut brusc după ce guvernele şi-au intensificat eforturile pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile de preţurile record ale energiei, potrivit datelor oficiale publicate luni.

257 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar din zona euro a crescut brusc în urma subvenţiilor guvernamentale pentru energie

În al treilea trimestru din 2022, deficitul public general al zonei euro a crescut la 3,3% din produsul intern brut, de la 2% în trimestrul precedent, a anunţat Eurostat.

"Măsurile de atenuare a impactului preţurilor ridicate la energie au început să aibă un impact mai puternic asupra soldului guvernamental în trimestrul al treilea din 2022, iar majoritatea statelor membre au continuat să înregistreze un deficit public", a precizat Eurostat, citat de Financial Times.

Preţurile europene la gaze au crescut la un nivel record în august, după invazia Rusiei în Ucraina. Acest lucru a împins inflaţia energetică din zona euro la un vârf de 41,5% în octombrie.

Guvernele au răspuns cu diverse măsuri, de la reduceri de taxe pe combustibil la subvenţii, pentru a minimiza lovitura asupra economiei. În Germania, unde măsurile au fost deosebit de generoase, deficitul a crescut la 3,8% în al treilea trimestru din 2022, de la 1,1% în cele trei luni anterioare.

Cifrele separate ale Eurostat, publicate tot luni, au arătat că în trimestrul al treilea, datoria publică raportată la PIB a fost de 178% în Grecia şi de 145% în Italia, mult peste procentul de 93% din zona euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici