Deficitul bugetar va depăşi 3% în acest an

Deficitul bugetar va depăşi 3% în acest an în contextul în care cheltuielile sunt clarificate, iar veniturile nu înregistrează creşterea anticipată, a declarat, vineri, directorul departamentului de audit intern din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Eugen Rădulescu.

14 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar va depăşi 3% în acest an

Deficitul bugetar va depăşi 3% în acest an

"Eu mă gândesc că o să fie mai mare de atât (3%, n.r.). Mi-e greu să cred că se va întâmpla ceva în economie în ultimele săptămâni ale anului, atâta timp cât cheltuielile sunt toate foarte bine antamate şi clarificate, iar toate veniturile care trebuiau să crească, să crească, să crească, nu numai că nu cresc, dar nu mai sunt aproape deloc. Şi atunci, nu ştiu sigur", a spus Rădulescu.

Oficialul BNR a precizat că deficitul generat de cererea şi creditarea privată a fost o problemă mai mare decât cea a deficitului public, întrucât a avut o contribuţie "mult mai semnificativă" la consumul final în economie.

"Atunci cred că ar putea fi foarte bine compensată creşterea deficitului public cu încetinirea creditării", a mai spus Rădulescu.

Deficitul bugetar programat pentru 2008 este de 2,3% din PIB.

Comisia Europeană a anunţat că anticipează pentru România un nivel al deficitul bugetar de 3,5% din PIB în 2008, depăşind nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, subvenţiilor şi transferurilor sociale, şi un avans la 4% din PIB în 2009.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici