Deficitul comercial a scăzut cu 7% în primul semestru, la 4,5 miliarde de euro

Deficitul comercial a scăzut cu 7% în prima jumătate a acestui an, la 4,5 miliarde de euro, exporturile crescând mai rapid decât importurile, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

160 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial a scăzut cu 7% în primul semestru, la 4,5 miliarde de euro

Deficitul comercial a scăzut cu 7% în primul semestru, la 4,5 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

În primele şase luni, exporturile au fost de 22 miliarde de euro, cu 28,2% mai mari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile au urcat cu 20,4%, la 26,5 miliarde de euro.

Tranzacţiile cu maşini şi echipamente de transport au reprezentat 42,1% din exporturi şi 33,8% din importuri.

Produsele manufacturate exportate de România au acoperit 33,5% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,5%.

Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, unde România a importat de două ori mai mult decât a exportat (6,2% la export şi 13,4% la import).

La produsele alimentare, băuturi şi tutun, importurile au reprezentat 6,9% din total, depăşind exporturile, a căror pomdere a fost de 5%.

Importurile de combustibili minerali şi lubrifianţi au reprezentat 11,7% din total, faţă de 6,6% la exporturi.

Pe lângă maşini, echipamente de transport şi produse manufacturate exporturile au fost mai mari decât importurile la materii prime şi materiale (6,6% din total exporturi şi 3,7% din total importuri).

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primul semestru al anului a fost realizată cu Uniunea Europeană.

Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 15,74 miliarde euro, reprezentând 71,5% din total, în timp ce intrările de 18,92 miliarde de euro au avut o pondere de 71,2% din total importuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici