Deficitul comercial al României se va menţine în 2008 la 18,4% din PIB

Deficitul comercial al României se va plasa, în acest an, la 18,4% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel similar celui din 2007, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), estimarea fiind inferioară celei prezentate anul trecut.

19 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial al României se va menţine în 2008 la 18,4% din PIB

Deficitul comercial al României se va menţine în 2008 la 18,4% din PIB

În prognoza finală de toamnă, publicată în noiembrie 2007, CNP estima pentru 2008 un deficit comercial de 19,2% din PIB.

Din punct de vedere valoric, deficitul comercial va fi mai ridicat în acest an, urmând să ajungă la 24,3 miliarde de euro, faţă de 21,5 miliarde de euro în 2007, potrivit variantei preliminarii a pronozei de primăvară a CNP.

Spre deosebire de ultimii trei ani, avansul exporturilor, de 17,4%, va fi mai alert decât cel importurilor, de 15,6%, se arată în prognoza CNP.

Valoarea exporturilor FOB va ajunge la 34,5 miliarde de euro, iar cea a importurilor CIF la 58,8 miliarde de euro.

Deficiul comercial ia în calcul exporturi FOB şi importuri CIF.

Preţul FOB (Free On Board) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care marfa trebuie să le suporte pentru a fi încărcată la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance and Freight) este preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici