Deficitul de cont curent a scăzut cu 28,6% în primele şase luni, la 2,6 miliarde euro

Contul curent al balanţei de plăţi a avut în primele şase luni un deficit de 2,6 miliarde euro, în scădere cu 28,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a reducerii deficitului balanţei comerciale cu 21,6% şi majorării excedentului transferurilor curente cu 63,2%, potrivit BNR.

167 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a scăzut cu 28,6% în primele şase luni, la 2,6 miliarde euro

Deficitul de cont curent a scăzut cu 28,6% în primele şase luni, la 2,6 miliarde euro (Imagine: Shutterstock)

După primele cinci luni, contul curent al balanţei de plăţi avea un deficit de 1,818 miliarde euro, în scădere cu 37,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Deficitul contului curent a fost finanţat în prima jumătate a anului în proporţie de 39% prin investiţiile directe ale nerezidenţilor în România, de 1,01 miliarde euro, care au scăzut cu 17,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Creditele intra-grup au însumat 696 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate au avut o pierdere estimată de 319 milioane euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a fost de 75,66 miliarde de euro la finele primului semestru (77,9% din total datorie externă), în creştere cu 4% faţă de nivelul de la finele anului trecut.

Pe termen scurt, datoria externă a ajuns la 21,45 miliarde euro (22,1% din total datorie externă), mai mare cu 18,4% faţă de luna decembrie.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 21,5% în primul semestru, faţă de 33,3% în 2010. Gradul de acoperire a fost 8 luni de importuri de bunuri şi servicii, faţă de 8,6 luni la sfârşitul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici