Deficitul de cont curent a scăzut cu 86% în ianuarie

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în luna ianuarie un deficit de 15 milioane de euro, în scădere cu 86,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ca urmare a "transformării" deficitului balanţei comerciale în excedent, potrivit BNR.

21 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a scăzut cu 86% în ianuarie

Deficitul de cont curent a scăzut cu 86% în ianuarie (Imagine: Shutterstock)

Sectorul bunurilor comerciale, reprezentând diferenţa dintre export şi import, a avut o contribuţie netă de 91 milioane de euro. Evoluţia pozitivă a balanţei comerciale a fost contrabalansată de sectorul serviciilor, care a scăzut cu 105 milioane de euro faţă de perioada similară din 2009.

Totodată, creşterea transferurilor curente cu 208 milioane de euro a fost compensată în totalitate de scăderea raportată la venituri, de 209 milioane de euro.

Deficitul contului curent a fost finanţat integral prin investiţiile directe ale nerezidenţilor în România de 240 milioane euro (comparativ cu 31 milioane euro în ianuarie 2010), din care creditele intra-grup au însumat 272 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate au avut o pierdere netă estimată de 32 milioane euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a fost la 31 ianuarie de 72,9 miliarde de euro (79,2% din total datorie externă), în creştere cu 1,2% faţă sfârşitul anului trecut. Datoria externă pe termen scurt a fost de 19,15 miliarde de euro (20,8% din total datorie externă), în urcare cu 2,2% faţă de decembrie.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 20,9% în ianuarie, comparativ cu 32,1% în 2010. Gradul de acoperire a fost 9,1 luni de importuri de bunuri şi servicii la 31 ianuarie, faţă de 8,6 luni la 31 decembrie 2010.

Anul trecut, deficitul de cont curent a crescut cu 5% la 5,158 miliarde euro, ca urmare a majorării soldurilor negative de la venituri şi servicii şi a diminuării excedentului transferurilor curente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici